(Kredit imej: Izy Hossack)

Stovetop granola adalah salah satu daripada perkara-perkara yang saya dapati secara tidak sengaja semasa memanggang oat dengan madu pada kerja pembantu makanan, dan saya tidak berhenti membuatnya sejak itu. Saya telah bermain dengan resipi asas untuk menjadikannya sedikit lebih granola-y – menambah minyak, kacang-kacangan dan biji cincang, dan percikan vanila. Ia hanya mengambil kira-kira 10 minit untuk membuat dan tidak dapat disesuaikan!

(Kredit imej: Izy Hossack)

Walaupun saya biasanya memilih mentega dan madu sebagai lemak dan sirap pilihan dalam granola saya, saya menukar minyak kelapa dan sirap maple untuk menjadikannya vegan. Oleh kerana kedua-duanya mempunyai kelikatan yang lebih rendah, saya mendapati bahawa minyak kelapa dan sirap maple sebenarnya menyalut oat dengan lebih mudah, menjadikannya lebih cepat.

Apabila saya membuat granola, saya biasanya hanya menambah badam kerana mereka murah dan saya suka masalah mereka apabila dibakar. Walau bagaimanapun, saya mendapati beg macadamias di dalam peti sejuk, jadi saya memotongnya dan melemparkannya. Mereka mempunyai rasa yang indah, lembut dan tekstur yang lembut, tetapi saya perlu mengatakan bahawa saya lebih berpuas hati dengan pengertian “Maple Macadamia “untuk tajuk!

Jika anda benar-benar bukan penggemar macadamias, anda boleh merangkak jumlah biji labu dan biji bunga matahari dalam resipi, atau menggantikannya dengan jenis kacang lain. Kacau dalam segelintir buah kering (atau cip coklat) sebaik sahaja granola disejukkan juga bukan idea yang buruk sama sekali.

Stovetop Maple Macadamia Granola

Membuat kira-kira 3 cawan granola

 • 2 cawan

  oat bergulung lama (lihat Catatan Resipi)

 • 1/4 cawan

  benih labu

 • 1/4 cawan

  biji bunga matahari

 • Secubit garam

 • Mengangkut 1/2 cawan kacang macadamia, kira-kira dicincang

 • 1 sudu

  minyak kelapa atau minyak sayuran

 • 2 sudu

  sirap maple

 • 1 sudu teh

  ekstrak vanila

Gabungkan gandum, biji, garam, dan kacang macadamia dalam kuali besar. Kacau hingga rata-rata rendah sehingga gandum harum dan telah berubah menjadi lebih gelap, dan biji labu mula muncul. Keluarkan dari haba.

Buat lubang di tengah campuran. Letakkan minyak kelapa ke dalam lubang dan biarkan ia meleleh. Tuangkan sirap maple ke atas minyak, kemudian secara beransur-ansur kacau campuran oat ke dalam minyak siram sehingga semuanya bersalut dan bercampur.

Kembalikan periuk api ke dalam api selama satu minit, kacau, kemudian lepaskan haba dan sisihkan untuk menyejukkan dalam kuali. Setelah disejukkan ke suhu bilik, pindahkan granola ke dalam balang dan skru pada tudung.

Hidangkan yogurt kelapa atau yogurt biasa, atau gunakan dalam mana-mana resipi yang memanggil granola. Ini akan menyimpan sehingga 2 minggu dalam bekas kedap udara.

Nota Resipi

Saya suka menggunakan campuran gulung dan masak cepat.

Jika anda bukan vegan, anda boleh menggunakan mentega bukan minyak kelapa atau minyak sayuran.

Anda juga boleh menggunakan madu (jika tidak vegan), sirap agave, sirap tarikh, atau sirup emas di tempat sirap maple.

Bertukarlah dengan apa-apa kacang dan biji yang anda inginkan – Saya menyasarkan kira-kira 1 cawan campuran kacang dan biji, tetapi anda boleh menambah atau mengurangkan jumlah yang anda inginkan.