Ia akan bermula, perarakan merawat manis melalui pejabat anda, pesta percutian anda, dan mungkin dapur anda sendiri. Pertimbangkan granola ini rehat yang sangat diperlukan untuk anda dan sesiapa sahaja yang bertuah untuk menerima daripada anda sebagai hadiah. Gurih kari granola ?, anda mungkin berfikir. Betul: granola yang kaya dengan kari, renyah, kari yang ditanam dengan pecan panggang dan cincang kelapa. Anda tidak perlu susu atau yogurt untuk menikmati granola ini – ia cukup baik untuk makan biasa dengan segelintir, tetapi jika anda baik, anda akan membuat satu kelompok dua untuk memberi hadiah sebagai juga.

Sejak saya pertama kali mencatatkan granola yang ganjil tahun lepas, saya telah menunggu idea untuk menangkap dan merebak ke seluruh negara seperti api api, seperti ais krim satu-ramuan atau roti tidak menghirup, atau bahkan granola minyak zaitun. Malangnya, hari granola yang gurih belum datang. Setakat ini hanya lima orang yang menyukai Facebook.

Jadi, saya memutuskan untuk meninjau kembali idea ini, kali ini perasa itu lebih tidak dijangka, dengan harapan bahawa orang akan menjadi begitu tersinggung dengan konsep granola yang dibekalkan kari bahawa mereka akan benar-benar mencuba resep dan menyedari bahawa gandum yang renyah, gurih tidak sebagai pelik seperti yang mereka kedengaran, tetapi sebenarnya sangat ketagihan, mudah dikunyah sebagai kerepek kentang, tetapi lebih sihat dan lebih mudah untuk membuat diri anda.

Saya menyentuh India untuk merasakan batch ini kerana saya berfikir tentang bagaimana makan granola dari tangan mengingatkan saya untuk makan campuran panas, snek India pedas dan renyah. Rasa hangat serbuk kari dan minyak kelapa dara adalah perlawanan yang hebat untuk manisnya tepung gandum dan kacang pecan. Walaupun saya sendiri tidak boleh berhenti mengunyahnya, granola gurih juga boleh ditaburi di atas salad, di atas sup, atau di atas gratin – di mana sahaja anda boleh menggunakan serbuk roti atau crouton. (Apabila menggunakannya pada gratin atau hidangan bakar lain, taburkannya selama lima minit terakhir baking, jadi kacang tidak terbakar.)

Satu nota penting: Pastikan anda membiarkan ahli keluarga atau rakan sebilik anda mengetahui bahawa granola buatan sendiri di dalam almari sebenarnya gurih granola, supaya kamu tidak mendengar satu pagi, “Tunggu, apa yang ada di granola ini?” dan berpaling melihat suami anda membuang semangkuk yogurt besar di dalam granola kari. Percayalah saya.

Kari Kelapa Savory Granola

Membuat 4 cawan

 • 3 cawan

  oat bergulung lama

 • 1/2 cawan

  pecan mentah, kira-kira dicincang

 • 1/2 cawan

  pepitas mentah

 • 1/2 cawan

  serpihan kelapa tanpa gula

 • 1 sudu

  serbuk kari

 • 1 sudu teh

  garam

 • 3/4 sudu teh

  serbuk bawang

 • 3/4 sudu teh

  serbuk Bawang putih

 • 1

  putih telur besar

 • 1 1/2 sudu teh

  sos Worcestershire

 • 1/3 cawan

  minyak kelapa dara, cair

Panaskan oven hingga 300 ° F. Mempunyai pan kira-kira siap sedia. Letakkan oat, pecan, pepit, kepingan kelapa, serbuk kari, garam, serbuk bawang, dan serbuk bawang putih dalam mangkuk besar dan kacau. Dalam mangkuk kecil, pukul telur putih dan sos Worcestershire. Gerimis ke atas campuran oat dan kacau sehingga merata. Ulangi dengan minyak kelapa, bekerja dengan cepat untuk melapisi garisan campuran oat sebelum minyak kelapa mula mengeras. Sebarkan dalam lapisan walaupun dalam kuali lembaran yang disediakan. Bakar selama 25-30 minit, kacau setiap 10 minit untuk 20 minit pertama, kemudian setiap 5 minit sehingga granola adalah ringan dan ringan. (Ia akan menjadi lebih segar kerana ia sejuk.) Biarkan sejuk sepenuhnya dalam kuali lembaran dan simpan dalam bekas kedap udara sehingga 2 minggu atau di dalam peti sejuk selama beberapa bulan.

Nota Resipi

Jika anda ingin memberikan granola anda beberapa haba, tambah cabai cabai atau hancurkan cabai kering bersama dengan serbuk kari.

Jika anda membuat resipi ini untuk pemakan bebas gluten, pastikan anda menggunakan oat yang dilabelkan sebagai “gluten-free.”

Jika anda membuat resipi ini untuk vegetarian, pastikan anda menggunakan sos Worcestershire vegetarian, seperti jenama Annie’s Naturals.

Berkaitan: Hadiah buatan sendiri: 10 Terbaik Sweet & Savour Treats

(Imej: Anjali Prasertong)