Pada hujung minggu lalu saya telah tersesat dari pembelian biasa saya yang boleh diramalkan di pasaran petani. Penjenayah? Borlotti Beans Cantik (atau Cranberry Beans) dan janji salad musim luruh yang hebat.

Kacang kranberi mempunyai krim beige dan merah yang menempatkan kacang berwarna lebih gelap, berbintik-bintik. Walaupun cendawan tidak boleh dimakan, kacang dalamnya sangat gaharu dalam rasa dengan tekstur yang hampir berkrim.

Saya mempunyai sudu mentega dan selasih di rumah, dan saya mengambil feta susu kambing ringan. Saya mempunyai rancangan yang akan membawa untuk beberapa hidangan makan tengah hari minggu ini. Malah, salad ini juga menyusun makan malam vegetarian yang hangat. Saya telah mengisar kentang manis dengan Cranberry Bean Salad dan menghidangkannya bersama sayur-sayuran panggang; Ia adalah, mungkin sekali, salah satu makanan yang lebih memuaskan yang telah saya miliki dalam masa yang lama.

Salad ini mudah dan memaafkan: jika anda lebih suka menggunakan herba lain yang anda ada di tangan, sila lakukan. Jika anda lebih suka meninggalkan feta, tiada masalah. Selain itu, jika anda menghadapi masalah mencari Bean Borlotti segar, jenis kering mudah dijumpai sepanjang tahun. Hanya sapukan mereka semalaman dan longkang sebelum menggunakannya.

Cranberry Bean Salad dengan Basil, Mint dan Feta
Hidangan: 4 sebagai hidangan sampingan kecil

4 sudu minyak zaitun, dibahagikan
2 ulas bawang putih, cincang
1/2 paun kacang cranberry segar, ditebang (akan menghasilkan 1 1/4 cawan kacang sebenar)
Garam dan lada segar
1/2 sudu teh Dijon mustard
2 sudu cuka anggur merah
1/4 cawan basil cincang
2 sudu besar cincang segar dicincang
1/2 cawan keju feta ringan, hancur

Di atas api sederhana sederhana, panaskan 1 sudu minyak zaitun dan tambah bawang putih. Kacau sehingga wangi, kira-kira seminit. Masukkan kacang dan kacau sehingga mereka hanya dilapisi minyak. Tutup kacang dengan kira-kira 2 inci air dan secubit garam dan lada.

Rebus, tutup, sehingga kacang lembut tetapi tidak kehilangan bentuknya, kira-kira 30 minit. Keluarkan periuk dari haba, dan gunakan sudu slotted untuk memindahkan kacang ke dalam mangkuk sederhana. Benarkan sejuk sepenuhnya. Rizab 2 sudu teh air masak.

Dalam mangkuk kecil, pukul bersama 3 sudu minyak, mustard dan cuka dan musim dengan garam dan lada. Tambah berpakaian pada kacang dan kacau dengan lembut untuk menggabungkan.

Masukkan 2 sudu cecair masak. Musim dengan garam dan lada. Kacau dalam paprika, mint dan feta dan biarkan salad bertahan selama dua puluh minit. Hidangkan pada suhu bilik.

Berkaitan: Ramuan Bahan: Krismas Lima Kacang

(Imej: Megan Gordon)