Saya seorang chocoholic dan tidak takut mengakuinya. Saya akan mengambil pencuci mulut yang gelap, kaya, dan beralkohol di atas satu buah berasaskan buah-buahan setiap hari. Jadi sementara ini “tukang sepatu coklat” benar-benar tidak ada tukang sepatu sama sekali, itu tidak bermakna saya tidak akan memakannya. Dan suka. Saya tidak menilai!

Nampaknya resipi untuk tukang gunting coklat mula menjadi virus pada satu ketika tahun lepas. Saya segera membuat nota mental ‘mesti membakar’ dan kemudian bertanya-tanya mengapa saya tidak pernah mempunyainya – atau mendengarnya! – sebelum ini. Maksud saya, ia mempunyai keseronokan Selatan yang ditulis seluruhnya! Setelah melakukan sedikit penyelidikan di perpustakaan buku masakan masyarakat saya, saya menyedari ia kerana ia tidak wujud dalam mana-mana bahasa yang saya miliki!

Tetapi hanya kerana saya tidak dapat mencari tukang masak coklat di buku masakan lama saya dan hanya kerana nenek saya yang lahir dan dibesarkan Georgia tidak membuat tukang kasut coklat untuk saya, tidak bermakna dia tidak akan tahu bahawa ia adalah “perkara.” Dia adalah pencinta makanan pencuci mulut yang mudah dan kekasih coklat, dan saya tahu dia akan menyukai ini.

Oleh itu, saya telah mencuba semua resipi cobbler coklat yang saya dapati dalam talian, dan menggunakannya sebagai panduan kasar yang saya buat bersama ini. Sekarang saya faham bahawa, jika kita melekat pada tradisi, ini sebenarnya bukan tukang sepatu dalam pengertian sebenar perkataan itu, kerana ia tidak mengandungi pengisian buah atau keranjang roti. Tetapi ia juga tidak begitu seperti kek atau coklat. Cara ia dibakar – lapisan coklat gula dan koko yang tebal di atas adunan coklat, di atasnya dengan air yang sangat panas – bermakna ia membakar sehingga membentuk topping seperti biskuit seperti yang melelehkan laut yang berlari, coklat cair. Saya akan mengatakan bahawa tukang itu cukup untuk saya!

Resipi ini mempunyai suasana retro, tetapi dengan cara yang terbaik. Bayangkan coklatie sebahagiannya yang dibakar (oleh itu brownie yang sempurna). Ia menggunakan bahan-bahan yang benar-benar asas, tiada apa yang mewah, tetapi memberikan keselesaan lengkap dalam mangkuk. Saya benar-benar sedar selepas fakta bahawa Coklat Coklat saya sebenarnya adalah kek Puding Warm Fudgy Emma, ​​sejenis hibrid kek coklat yang berlapis kekacang dengan akar Midwestern.

Hidangkan pemanis coklat ini hangat dari oven, dengan senduk es krim mandatori yang benar-benar, positif … Saya memikirkan rasa vanila atau kopi terbaik. Dan jika anda cukup bernasib baik untuk mempunyai sisa, ia membuat sarapan pagi dengan sempurna pada hari berikutnya. (Tidak saya tahu dari pengalaman.)


Coklat Berlian Lama

Hidangan 8

 • 1 cawan

  tepung serbaguna

 • 3/4 cawan

  gula pasir

 • 6 sudu

  serbuk koko tanpa gula, dibahagikan

 • 2 sudu teh

  serbuk penaik

 • 1 sudu teh

  serbuk espresso (pilihan)

 • 1/4 sudu teh

  garam laut halus

 • 1/2 cawan

  susu keseluruhan

 • 6 sudu

  (3/4 batang) mentega unsalted, cair

 • 1 sudu teh

  ekstrak vanila tulen

 • 1 cawan

  gula perang yang dibungkus

 • 1/2 cawan

  cip coklat

 • 1/2 cawan

  pecan, pecan panggang (pilihan)

 • 1 1/2 cawan

  air yang sangat panas

 • Es krim vanila, untuk berkhidmat

Panaskan ketuhar hingga 350 ° F. Minyak perlahan bersaiz sederhana 8×8 inci (atau mana-mana kecil hingga sederhana).

Dalam mangkuk campuran sederhana, gabungkan tepung, gula pasir, 3 sudu tepung koko, serbuk penaik, serbuk espresso, dan garam. Dalam mangkuk lain pukul bersama susu, mentega cair, dan vanila. Masukkan campuran cecair ke campuran tepung gula dan kacau untuk menggabungkan (adunan akan menjadi tebal.) Tuangkan ke dalam hidangan penaik yang disediakan.

Dalam mangkuk yang berasingan, menggabungkan gula perang dan baki 3 sudu serbuk koko. Taburkan campuran gula-coklat coklat ke atas adunan, diikuti dengan cip coklat dan pecan. Tuangkan air panas ke atas, tetapi jangan kacau.

Pindahkan hidangan pembakar ke dalam ketuhar dan masak selama 40 minit, sehingga pusatnya tidak siap. Biarkan sejuk selama 5 hingga 10 minit sebelum dihidangkan dengan ais krim vanila.