(Kredit imej: Nealey Dozier)

Ada sesuatu yang memuaskan hati tentang kaserol hangat dari oven. Sama ada saya membuat spageti ayam nenek saya (dibuat dengan Velveeta dan Rotel) atau King Ranch kegemaran saya (dari awal), saya tahu semua yang dihidangkan akan meninggalkan dengan hati penuh dan perut gembira.

(Kredit imej: Nealey Dozier)

Casseroles yang dibesarkan saya pasti retro – resipi semua berasal dari buku masakan sekolah rendah saya Candlelight dan Wisteria (Saya tahu, bagaimana Selatan, betul?), Dan semuanya bermula dengan “membuka kaleng.” Tetapi untuk benar-benar jujur, saya menanti-nantikan bakeri kacang hijau yang diproses ubi kayu tahunan kami daripada apa-apa hidangan lain. Versi buatan sendiri tidak akan pernah dibandingkan.

Tetapi perkara tentang casseroles ialah definisi mereka sentiasa berubah, seperti memasak zaman kita. Seperti yang saya telah berkembang lebih mahir di dapur, saya mendapati bahawa casseroles adalah cara yang baik untuk menggunakan bahan-bahan sisa dalam cara yang menarik dan lazat. Mereka pastinya tidak perlu menyertakan makanan mudah tersedut masa lalu Amerika.

Ambil pisang pasta Swiss ini. Saya kebetulan mempunyai ayam sisa dari fricassee ayam minggu lalu dan bak ricotta tambahan dari ujian resipi lain. Semua bahan-bahan lain yang saya teruskan pada setiap masa. Saya mengambil beberapa tandan Swiss chard di pasar tempatan, dan makan malam yang sihat dan lazat dilahirkan.

Inilah satu lagi perkara tentang casseroles (dan ini khususnya): Jangan takut untuk meredakan jalan. Jangan makan daging? Tinggalkan ayam. Hanya ada pasta shell? Buangkan itu. Wain tidak? Gunakan jus lemon. Benci ricotta? Buat bechamel atau hanya gunakan sebilangan besar Gruyere untuk membuatnya menjadi bakar mi yang licin.

Bagaimana dengan awak? Apa yang kamu anggap seorang kaserol? Adakah ia sebahagian daripada rutin memasak anda?

(Kredit imej: Nealey Dozier)

Chicken and Swiss Chard Pasta Bake

Hidangan 4 hingga 6

 • 1/2 pound

  penne gandum

 • 3

  tandan kecil Swiss chard

 • 3 sudu

  minyak zaitun, dibahagikan

 • 1

  bawang kuning sederhana, dicincang

 • 2 hingga 3 ulas

  bawang putih, cincang

 • 1 hingga 2 cawan

  dimasak dan dicincang ayam

 • 1 cawan

  keju ricotta

 • Splash wain putih

 • 1/4 cawan

  parut keju Parmesan

 • 1/4 cawan

  panko breadcrumbs

 • Garam kosher dan lada hitam segar

Panaskan ketuhar hingga 375 ° F. Bawa periuk air masin sehingga mendidih dan masak pasta al dente, atau mengikut arahan pakej. Terikan dan ketepikan (buang dengan sedikit minyak zaitun jika anda mahu).

Bilas kuali Switzerland dengan baik dan tarik daun dari tangkai tebal, simpan batang untuk kegunaan lain (anda juga boleh menyikat batang dan masak dengan bawang). Gosokkan daun ke dalam ketulan besar dan ketepikan.

Sementara itu, panaskan 2 sudu minyak zaitun dalam ketuhar Belanda besar atau periuk berat di atas api sederhana. Masak bawang sehingga lut, kira-kira 5 minit. Masukkan bawang putih dan tumis selama 30 saat lagi. Tambah Swiss chard ke periuk dan musim dengan murah hati dengan garam dan lada. Aduk beberapa kali untuk merosakkan sayur-sayuran. Tutup dan kurangkan haba kepada sederhana rendah. Masak sehingga sayur-sayuran lembut, kira-kira 10 minit.

Tambah mi yang telah dimasak, ayam, ricotta, dan sebagainya dengan wain putih ke hijau, dan musim dengan garam dan lada. Pindahan ke hidangan penaik bersaiz sederhana. Gabungkan Parmesan, panko, dan baki 1 sudu minyak zaitun. Taburkan campuran Parmesan di bahagian atas kaserol dan bakar, ditemui, selama 30 minit, atau sampai ke atas adalah keemasan.

Nota Resipi

Resipi ini pada asalnya diterbitkan pada bulan Januari 2012.