(Kredit imej: Kimberley Hasselbrink)

Gabe dan saya terlibat di Rom, jadi apa-apa hidangan yang dibayangkan pada hari-hari kami di sana – mengembara di jalan-jalan batu bulat Itali, berjalan kaki tangan, bermimpi tentang kehidupan kita bersama-sama – mengeluarkan sedikit cinta.

Cacio e Pepe pada dasarnya hanya tiga ramuan, namun rasa terakhirnya adalah dalam, kaya, dan sangat memuaskan, terutama jika berkata pasta disajikan dalam hidangan yang dibuat dari keju panggang, seperti yang kita tahu lakukan.

(Kredit imej: Kimberley Hasselbrink)

(Kredit imej: Running Press)

→ Beli Buku Ashley! Tarikh Malam Di oleh Ashley Rodriguez

→ Baca lebih banyak tulisan Ashley di blognya: Bukan Tanpa Garam

Nota Ujian

Parmesan frico dari resipi ini sangat menyeronokkan! Walaupun mangkuk adalah cara yang hebat untuk berkhidmat kepada pasta, mereka juga kelihatan hebat berkhidmat dalam cakera rata sahaja. Anda bahkan boleh memecahkan cakera menjadi pisau yang menyenangkan yang anda masukkan ke dalam pasta, yang kemudiannya akan membiarkan anda menghidangkan makanan sendiri sementara pasta memasak!

Walaupun saya menggunakan kuali yang biasa untuk sos, saya akan membuatnya di kuali nonstick pada masa yang akan datang, kerana sos keju yang tersisa terjatuh ke bahagian bawah kuali yang saya gunakan dan membuatnya sukar dibersihkan.

Christine, 2015


Cacio e Pepe

Berkhidmat 2

 • Untuk Parmesan frico:
 • 1 1/3 cawan

  (120 gram) Parmesan segar, parut

 • Untuk pasta:
 • 8 auns

  (230 gram) bucatini kering atau spageti

 • 3 sudu

  mentega tanpa garam

 • 1 sudu teh

  lada hitam segar, ditambah lagi untuk penamat

 • 1 cawan

  (45 gram) pecorino pudar halus, dibahagikan

Untuk membuat francais Parmesan, Panaskan oven hingga 400 ° F. Baris lembaran penaik dengan kertas kertas.

Menggunakan 2/3 cawan Parmesan, membentuk bulu keju yang tebal, walaupun, 6-inci pada kulit. Bakar selama 6 hingga 8 minit, sehingga keju cair dan emas.

Berhati-hati mengeluarkan kulit di dulang dan flip ke atas mangkuk terbalik. Keluarkan kulit kertas dan perlahan-lahan tekan bulatan Parmesan di sekeliling mangkuk terbalik. Percuma selama 30 saat dan kemudian keluarkan. Ulang dengan keju yang tinggal. Frico boleh dibuat sehingga 3 hari lebih awal dan disimpan di dalam bekas kedap udara.

Untuk membuat cacio e pepe, panaskan sebotol besar air yang rasanya di laut (banyak asin). Tambah pasta dan masak mengikut arah pakej.

Semasa memasak pasta, cairkan mentega dengan 1 sudu lada dalam periuk tumis besar yang ditetapkan pada api sederhana sederhana. Biarkan lada tenggelam selama 1 minit dan kemudian matikan haba.

Apabila pasta adalah al dente, sebelum mengalir, buang sedikit pasta air 1/2 cawan (120 ml) dan tambah pada mentega. Rebus selama 2 minit dengan api yang rendah.

Tuangkan pasta dan masukkan ke dalam tumis sauté, bersama-sama dengan 3/4 cawan (30 g) pecorino. Tuangkan pasta dalam sos dengan tongkang sehingga keju telah mencair dan mencipta sos berkrim yang melapisi pasta. Sekiranya sos masih basah, teruskan reneh sehingga airnya berkurangan dan tenggelam ke pasta.

Letakkan parmesan Parmesan di bahagian bawah dua mangkuk dan bahagikan pasta di antara mereka. Selesai dengan pecorino yang masih lagi dan lada hitam yang lebih segar.

Nota Resipi

Dicetak semula dengan kebenaran daripada Tarikh Malam Di © 2014 Ashley Rodriguez, Running Press, ahli Perseus Books Group.