Buckwheat bliny (juga dikenali sebagai blintz dan blini) adalah panci nipis, nipis yang gurih dan sedikit masam. Bliny adalah makanan tradisional di Rusia dan Eropah Timur. Sukar untuk melayani mereka dengan mentega atau krim masam, dan mereka boleh berpakaian dengan smidgen kaviar jika anda ingin menjadi mewah. Salmon, ikan trout, atau ikan bandeng yang asap juga membuat pengiring yang hebat untuk berkilat.

Perkara yang menarik tentang bliny ialah mereka serba boleh. Anda boleh membuat saiz lebih seperti lempeng yang lebih terang dan berkhidmat sebagai hidangan sampingan di samping hidangan utama Rusia kegemaran anda atau sebagai hidangan penuh sendiri. Anda juga boleh membuat bilah kecil dan melayani mereka sebagai hors d’oeuvre di pesta koktail yang elegan dengan beberapa creme fraîche, kaviar, dan champagne.

Lain-lain yang menyertai: telur rebus masak, gelas tembakan vodka ais sejuk, sturgeon salai, bawang cincang, dan dill segar.

Buckwheat Bliny

Bahan-bahan:
2/3 cawan tepung serba guna
1/2 cawan tepung gandum
1/2 garam sudu teh
1 sudu teh ais segera
1 cawan susu panas
2 sudu mentega
1 telur, dipisahkan
Minyak atau semburan semburan sedikit

Pilihan penyertaan anda:
• mentega
• krim masam
• crème fraîche
• kaviar
• ikan salai (salmon, sturgeon, ikan trout, ikan bandeng)
• bawang cincang
• rebus telur rebus
• Dill dicincang segar
• salad bit

Penyediaan:
Dalam mangkuk, campurkan empat bahan kering yang pertama bersama-sama dan kemudian buat satu sumur di tengah. Masukkan susu dan adunan dengan sudu kayu. Tutup dengan tuala mangkuk dan letakkan di kawasan bebas dandang yang hangat dan biarkan span naik sehingga ia berukuran besar, kira-kira sejam.

Cairkan dua sudu mentega dan biarkan sejuk. Pukul dan pukul kuning telur dalam mangkuk kecil dan tambahkan mentega cair yang disejukkan satu sendok teh pada satu masa untuk mengasari dan mengalahkan dengan baik. Masukkan ini kuning telur / mentega campuran ke span dan kacau dengan baik.

Dalam mangkuk yang berasingan, pukul telur putih sehingga kaku dan lipat ke dalam span / adunan. Tutup lagi dan biarkan selama dua puluh minit.

Panaskan kuali atau periuk untuk api sederhana dan kot dengan ringan dengan minyak sayuran atau semburan masak. Sendok kira-kira 2 sudu besar kepada cawan separa koktel pada kuali, bergantung kepada berapa besar yang anda mahukan cerah. Apabila gelembung di permukaan pop adunan (selepas kira-kira satu atau dua minit) putar tenggelam dengan spatula dan masak selama 45 saat hingga satu minit. Pindahkan ke pinggan dan simpan panas. Hidangkan dengan iringan pilihan anda.

Berkaitan:
Ramuan Ramuan: Salmon Roe (Ikura)
Tumpuan Bahan: Tobiko (Flying Fish Roe)
Cadangan Resipi: Borscht
Dari The Herb Garden: Dill
Resipi: Pascha Keju dengan Ceri

(Imej: Kathryn Hill)