Dalam keluarga kami, svestkove knedliky dihidangkan sebagai makan malam penuh – walaupun ia kelihatan seperti sarapan, makan tengahari atau sampingan. Kami akan melakukannya dengan plum, pic, aprikot, atau ceri, dan ditutupi dengan banyak mentega dan gula (serentak eek! dan yay!). Ia adalah MAKANAN makan malam ketika menginap bersama datuk dan nenek atau pada majlis-majlis khas. Saya ada misi semasa untuk membuat bahagian ini makan malam giliran saya di rumah…

Berikut adalah resipi yang diturunkan dalam buku masakan cookbook cawan Czechoslovak 1952 oleh Charlotte G. Masaryk Society, NY, NY (edisi saya yang diterbitkan oleh F. Pancner, Inc., Berwyn, IL):

Dumpling Buah (Svestkove Knedliky)
2 tepung cangkir
1 telur, sedikit dipukul
2 sudu mentega cair
Susu 1/4 cawan
1 sudu garam

Campurkan telur dengan mentega dan susu. Tambah garam. Nyaring tepung di atas papan dan tambah campuran pertama, menguli sehingga halus. Potong doh ke dalam kepingan kecil dan bungkus secara merata di sekitar buah-buahan (pastikan untuk mempersiapkan buah anda!). Selempar dengan baik di sekeliling. Letakkan ladu dalam kuali besar dengan air masin mendidih dan masak selama kira-kira 8 minit. Jangan terlalu lama. Keluarkan dari air segera, taburkan dengan mentega cair dan simpan colander di atas air panas sehingga siap untuk berfungsi. Susun di atas pinggan, taburkan dengan beberapa mentega dan gula yang lebih cair. Keju periuk yang pecah, biji popi tanah atau serbuk roti goreng dalam mentega boleh digunakan untuk topping.

Berkaitan: Resipi: Houska (Czech Easter Roti)

(Imej: Royalmenu.cz)