(Kredit gambar: Andrea Bemis)

Spring adalah masa yang indah tahun untuk menjadi petani. Ya, hari-hari yang sangat sibuk dari sunup hingga matahari terbenam, dan kebanyakan masa itu dibengkokkan di atas kotoran dalam kedudukan kembali. Tetapi di ladang kami, kami tidak pernah pahit pada musim bunga (yang agak kontras pada pertengahan bulan Ogos!). Sekarang ini, musim panas yang terang kelihatannya terang dan penuh dengan janji.

Spring juga merupakan masa yang baik untuk memulakan makan makanan yang lebih ringan dan sihat untuk menyemarakkan badan kita selama beberapa hari yang akan datang. Smoothie pai blueberry ini adalah contoh sempurna bagaimana suami saya dan saya memulakan hari kita sebelum kita menuju ke ladang.

(Kredit gambar: Andrea Bemis)

Kami cukup bernasib baik kerana masih mempunyai beku blueberries dari musim ladang 2013 di dalam peti sejuk kami. Blueberry beku (atau apa-apa buah beku untuk perkara itu) membuat smoothies seperti rasa ini seperti merawat yang memanjakan. Dengan gabungan santan berkrim, oat, pecan, dan rempah, ini rasanya seperti pai blueberry tetapi penuh dengan ramuan yang baik untuk anda. Ia begitu tebal dan berkrim yang biasanya saya makan smoothie saya dengan sudu sementara suami saya lebih suka jerami.

Sekiranya anda seorang kekasih pai blueberry, maka saya fikir anda mungkin baru menjumpai goncangan pagi anda yang baru. Ambil jerami (atau sudu) dan gali masuk!

Smoothie Pie Blueberry

Berkhidmat 2


1 (14 ounce) boleh menyalakan santan


1 cawan blueberries beku

1 pisang

1/4 cawan gulung yang digulung (bebas gluten, jika perlu)


1/4 cawan pecan, dicincang


2 sudu sirap maple tulen


1/2 sudu makan ekstrak vanila tulen


1/2 sudu teh kayu manis


1/4 sudu teh pala tanah


2 sudu teh dicincang kelapa

Letakkan semua bahan kecuali kelapa yang dicincang menjadi pengisar berkelajuan tinggi dan berpusing sehingga licin. Hiaskan setiap smoothie dengan kelapa yang dicincang.

Nota Resipi

  • Sekiranya anda tidak mempunyai pengisar yang kuat, saya cadangkan menggunakan pecan mentega bukan pecan cincang. Mentega kacang lain seperti mentega badam atau mentega biji bunga matahari juga berfungsi dengan baik!