Dari hujung pai kami sebelum ini dan gambar semua blueberries liar pada hari Jumaat, anda mungkin mengandaikan bahawa kami dicelup ke dalam pembuatan pai lagi. Dan anda akan betul – kami membuat pai, pai violet yang sangat cantik. Sekiranya kita mendapat sambutan selama bulan lapar ini, ini akan menjadi “Blueberries for Sal” Blueberry Lavender Cream Pie.

Walau apa pun nama, pai ini begitu baik kami membuatnya lebih daripada sekali.

Kami mempunyai beg blueberries beku yang membakar lubang dalam peti sejuk kami, dan kami mahu memadankannya dengan lavender. Lavender mempunyai rasa halus, herba yang kami suka. Anda perlu pastikan untuk tidak melampaui batas, walaupun, kerana ia boleh menjadi pahit apabila terlalu banyak digunakan.

Anda boleh menemui tunas lavender kering di banyak bahan makanan Asia, selalunya dengan teh. Kami telah diberi label “teh lavender” tetapi tidak mengandungi apa-apa selain lavender kering.

Kami mahu pai kustard sutera yang tidak merasakan terlalu banyak telur – namun tegas. Kami menggunakan sedikit tepung jagung untuk menegakkannya, jadi ia cincang dengan baik. Tetapi ia masih ringan dan sutera dan sejuk.

Kami menggunakan blueberries liar organik beku dari Trader Joe – banyak, dan sangat manis dan lazat. Mereka bukan pengganti untuk blueberries segar, walaupun. Kami akan mengambil blueberry musim panas ini dan kami tidak boleh menunggu.

Blueberry Lavender Cream Pie

membuat 1 hidangan dalam “9”

1 pai shell, dari Basic Pie Crust
2 cawan krim
1 cawan separuh & separuh atau susu
3 sudu makan tunas lavender kering

1 sudu mentega
2 1/2 cawan blueberries liar beku (12 auns)
2 sudu besar jagung

3 biji telur ditambah 3 kuning
1/2 cawan gula
1 sudu vanila
Secubit garam

Buat kerak pai dan bakar dalam kuali pai dalam pada 375 ° F selama 30 minit. Keluarkan cangkang dan putar panas ke 325 ° F.

Hancurkan krim dan susu dalam periuk kecil di atas api sederhana sehingga ia hanya menyala. Tambah lavender, kacau, kemudian lepaskan haba dan curam selama 30 minit.

Mempunyai penapis colander atau mesh siap di atas mangkuk. Panaskan kuali yang besar di atas api tinggi sederhana. Tambah mentega dan apabila ia berbuih, tambahkan blueberry. Masak sehingga mereka lembut dan banyak jus telah habis. Selepas kira-kira 3-5 minit, lepaskan haba dan tuangkan ke colander. Mengetepikan buah beri yang kering.

Campurkan jus blueberry dengan dua sendok makan tepung jagung dan sisihkan.

Pukul telur dan kuning telur dengan vanila, gula dan garam dan sisihkan. Rizablah sisa tiga putih telur dan pukul dengan garpu ringan. Mengetepikan.

Strain krim dan buang lavender. Kocok jus jagung / campuran jus blueberry dan bawa ke dalam reneh di atas api sederhana, memukul terus. Apabila campuran menjadi bisul dan menebalkan sedikit, keluarkan dari haba.

Pukul sedikit krim ke dalam campuran telur dan gula untuk marah, kemudian tambahkan semuanya dan kacau bersungguh-sungguh. Ia akan kelihatan curdled dan pecah pada mulanya tetapi akan datang bersama-sama menjadi campuran licin, tebal, berkilat dan ungu.

Kacau separuh daripada blueberries yang dikeringkan dan dirizabkan.

Tarik keluar rak ketuhar atas dan tetapkan cengkerang pai di atasnya. Tuangkan campuran ke dalam shell pai dan bakar selama 30 minit.

Selepas 30 minit taburkan sisa blueberry di atas. Berus kerak dengan putih telur yang dipukuli dan disimpan, dan masukkan kembali. Bakar selama 15 minit atau sehingga pusatnya goyah tetapi teguh dan keraknya adalah emas dan berkilat.

Ambil dan biarkan berehat selama sekurang-kurangnya 15 minit sebelum berkhidmat. Hidangkan dengan krim atau ais krim.

(Imej: Faith Hopler)