(Kredit imej: Terapi Apartment)

Sebagai juru masak utama di dalam rumah saya, saya terkejut untuk menyedari baru-baru ini bahawa saya tidak tahu bagaimana untuk membuat salah satu piza kegemaran saya. Rakan saya sentiasa mengendalikan panggang galbi (rusuk pendek Korea) serta tofu atau tempe untuk saya, tetapi seolah-olah bodoh tidak tahu apa yang masuk ke dalam sos untuk barbeku ala Korea yang kaya berperisa, asin dan manis ini. Mujurlah, ia cukup mudah dan sekarang saya tahu, saya boleh berkongsi dengan anda juga.

(Kredit imej: Terapi Apartment)

Gregory memberitahu saya bahawa dia belajar bagaimana membuat galbi, atau kalbi, mengasuh dengan memerhatikan ibunya, walaupun ia tidak pernah sama persis dengan dua kali. Saya perlu menganalisis prosesnya dengan mata helang ketika dia melemparkan sedikit ini dan sedikit demi sedikit, tidak pernah mengambil sudu ukur atau cawan. Saya akhirnya datang dengan perkadaran dalam resipi di bawah; ia bertemu dengan kelulusannya tetapi dia berkata anda harus selalu merasakan dan menyesuaikan dengan keinginan anda (nasihat yang baik untuk kebanyakan resipi, sebenarnya!).

Di samping kicap biasa, minyak bijan, bawang putih, dan halia, dia boleh memakannya dengan gula perang, gula putih, madu, soda (sesetengah orang bersumpah dengan 7 orang, yang lain lebih suka Coke), dan / atau jus buah Asia tenderkan daging. Pengasam boleh digunakan pada tulang rusuk pendek daging, tofu, tempe, atau sayur-sayuran. Sekali di atas panggangan, saus karamel dan menyediakan rasa berasap, manis, manis yang tidak dapat dinafikan.


BBQ BBQ Marinade

Membuat kira-kira 1/2 cawan – cukup untuk 6 rusuk daging lembu pendek, 1 (14 ounce) blok tauhu tegas tambahan, atau blok 2 (8-ounce) tempe

 • 1/4 cawan

  sos soya

 • 1/4 cawan

  jus buah segar Asia atau puri (pilihan) *

 • 2 sudu

  minyak bijan bakar

 • 2-3 ulas

  bawang putih, dihancurkan

 • 1-2

  bawang merah, dicincang

 • 1 1/2 sudu teh

  halia segar parut

 • 1 sudu

  gula perang yang dibungkus

 • 1 sudu teh

  biji laut yang dibakar

 • Jepit

  lada hitam segar

Campurkan semua bahan dalam mangkuk kecil. Rasa dan laraskan kuantiti, jika dikehendaki.

Gunakan sos untuk merapikan tulang rusuk daging lembu (lihat Korea Barbecued Short-Ribs untuk butir-butir) atau lempengan tauhu padu tambahan (dikeringkan dan ditekan) atau tempe. Letakkan protein dalam hidangan cetek atau beg zip-top dan kot dengan merata. Marinate selama sekurang-kurangnya 2 jam dan sehingga satu hari, berpaling sekurang-kurangnya sekali.

Nota Resipi

Jus buah pear Asia membantu memotong daging dan juga memberikan perisa rasa manis. Membuat 1/4 cawan jus memerlukan 1/4 hingga 1/2 pir Asia. Gunakan juicer atau pengisar atau pudar halus dan peras untuk mengeluarkan jus.