(Kredit imej: Maria Siriano)

Saya sentiasa cuba untuk mempunyai beg bayam bayi di dalam peti sejuk pada setiap masa. Ia cukup serba boleh untuk dibuang ke dalam sup, tumis ke dalam hidangan sampingan, atau melemparkan dalam smoothie pagi kerana ia sangat ringan dalam rasa. Penggunaan terkini saya untuk bayam? Dibuang ke dalam quesadillas, menambah dos yang sangat diperlukan sayur-sayuran hijau ke hidangan keju biasa dan daging.

(Kredit imej: Maria Siriano)

Melontar bayam yang tidak dimasak betul-betul di quesadilla akan menjadikan semuanya menjadi huru-hara yang berair, apatah lagi menjadi tidak berat ketika anda cuba memasukkan daun di dalamnya, jadi saya melakukan langkah tambahan untuk menaikkan bayam ke bawah dan memerah apa-apa cecair keluar terlebih dahulu. Nasib baik, langkah ini dapat dilakukan satu atau dua hari ke depan jika anda ingin, jadi semua yang tersisa sedang memasang dan memasak quesadillas.

Selain keju wajib, kacang refried vegetarian juga pergi ke quesadillas ini; ini adalah cara yang baik untuk menggunakan yang boleh mengintai di pantri anda. Black or pinto refried beans akan berfungsi – mereka sebenarnya dapat membantu sauh keju yang dicincang apabila anda meletakkannya bersama-sama. Buat satu kumpulan quesadillas ini dan hanya memanaskannya di dalam oven pemanggang di tempat kerja untuk makan tengah hari yang renyah dan mengisi!


Bayam dan Refried Bean Quesadillas

Hidangan 4

 • 1 sudu

  minyak zaitun

 • 1

  (5-6 ounce) beg bayam bayi

 • 1 cengkih

  bawang putih, cincang halus

 • 1/2 sudu teh

  serbuk cili

 • Garam

 • 4

  tepung tortilla besar (9 hingga 10 inci)

 • 1 cawan

  kacang refried vegetarian

 • 2 cawan

  dicincang keju Monterey Jack atau Monterey Jack dan campuran keju cheddar

 • Pemilihan pilihan: Salsa, guacamole, krim masam, sos panas Mexico

Panaskan minyak dalam kuali yang besar (sekurang-kurangnya 10 inci) ke atas api yang sederhana hingga rata. Masukkan bayam dan bawang putih dan masak, kacau sering, sehingga hanya layu, kira-kira 3 minit. Masukkan serbuk cili, musim perlahan dengan garam, dan masak sehingga semua cecair yang kelihatan hancur, lebih kurang 2 minit lagi. Pindahkan bayam ke penapis mata halus dan gunakan bahagian belakang sudu kayu atau senduk untuk menekan sebanyak mungkin cecair; tetapkan bayam.

Berkumpul quesadillas: Letakkan tortilla pada permukaan kerja. Sebarkan 1/4 cawan kacang lebih separuh daripada setiap tortilla. Bahagikan keju ke atas kacang, menekan keju dengan lembut ke dalam kacang. Bahagikan bayam ke atas keju. Lipat setiap tortilla pada separuh sehingga sampingan kosong meliputi pengisian.

Tanggalkan kuali dengan tuala kertas dan letakkan semula di atas api sederhana hingga panas, kira-kira 3 minit. Tambahkan 2 dari quesadillas dan masak sehingga keemasan coklat di luar dan keju cair, kira-kira 3 minit setiap sisi. Keluarkan ke papan pemotong dan ulangi dengan quesadillas yang tinggal. Potong quesadillas ke dalam baji dan berkhidmat dengan topping.

Nota Resipi

Tortillas: Daripada tortilla tepung biasa, anda juga boleh menggunakan tortillas keseluruhan gandum.