(Kredit imej: Alice Choi)

Hot off the grill, ayam pedas Korea pedas ini tidak akan mengecewakan. Menggunakan drumsticks ayam dan daging pakan ayam yang disiram dalam perasa, pedas yang berperisa, ayam panggang ini perlu membuat penampilan di meja makan anda tidak lama lagi!

(Kredit imej: Alice Choi)

Musim panas adalah penuh dan saya suka setiap minit. Tidak pasti jika hakikat bahawa kita dapat memakai seluar pendek dan sandal jepit, anak-anak tidak bersekolah, terdapat banyak ais krim dan popsikel buatan sendiri di dalam peti sejuk, atau bahawa kita boleh keluar dan menikmati matahari dan cuaca bagus – apa sahaja, musim panas adalah hebat dan musim kegemaran saya. Dan bagi saya, musim panas adalah sinonim dengan luar dan mengamuk.

Saya suka segala-galanya mengenai memanggang. Membakar panggangan, berbau apa saja kelezatan yang kita alami, dan juga melihat suami saya dengan peralatan memasaknya. Ada sesuatu tentang lelaki yang boleh panggang. Terlalu buruk dia tidak akan memakai selimut sejuk yang saya dapat.

Dan perkara terbaik? Apabila gilirannya untuk panggangan, saya mendapat malam dari memasak dan hanya boleh duduk bersama dengan minuman di tangan dan berehat.

4 Julai adalah tepat di sekitar sudut dan satu-satunya cara keluarga saya tahu bagaimana untuk meraikan adalah dengan menjemput rakan-rakan dan memasak. Jadi menendang kembali, ambil yang sejuk, dan api panggangan itu. Jika anda suka ayam, anda akan menyukai resipi Ayam Pedas Korea ini.

Ingin semua orang selamat dan menyeronokkan pada hari ke-4 percutian! Saya harap ia dipenuhi dengan banyak makanan dan syarikat yang hebat. Nikmati!

(Kredit imej: Alice Choi)


Ayam Panggang Korea Pedas

Hidangan 4

 • 2

  bawang putih kecil dan sederhana, cincang kasar

 • 4 hingga 5

  bawang putih, cincang

 • 1/2 cawan

  sos soya

 • 1/2 cawan

  gochujang (pes lada panas Korea)

 • 2 sudu

  gula merah muda yang dibungkus

 • 2 sudu

  madu

 • 1 sudu teh

  cuka beras coklat atau biasa

 • 1/4 cawan

  minyak wijen (Asia) yang dibakar

 • 3 pound

  tulang dalam, kepingan ayam kulit (saya menggunakan drumsticks dan paha ayam; lihat Nota Resipi)

Campurkan bawang, bawang putih, kicap, gochujang, gula perang, madu, cuka beras, dan minyak bijan dalam mangkuk sederhana dan kacau untuk menggabungkan. Letakkan ayam di dalam beg zip besar dan tuangkan perapan di dalam, pastikan semua ayam dilindungi. Catangkan beg itu dan letaknya rata dalam kuali yang besar, atau di atas pinggan. Dinginkan sekurang-kurangnya 6 jam atau dalam sekelip mata, membungkus sekali beg melalui.

Apabila bersedia untuk memasak, sediakan panggang arang untuk haba langsung dan haba tidak langsung, atau panaskan gril gas ke tempat yang tinggi. Keluarkan ayam dari perapan dan letakkan bahagian kulit bawah haba langsung. Tutup dan masak selama beberapa minit sehingga tanda gril muncul. Flip ayam, tutup, dan masak hingga tanda grill muncul.

Pindahkan ayam ke panas tidak langsung jika memasak pada panggangan arang. Jika memasak di atas gril gas, mengurangkan haba ke medium. Tutup dan panggang, buangkan ayam setiap 3 minit, sehingga dimasak, tidak ada lagi merah jambu, dan bahagian paling tebal daging mencatat 165 ° F, 15 hingga 20 minit. Berikan segera.

Nota Resipi

Menarik tip: Untuk ayam yang lebih beraroma, tusukan setiap potong ayam hanya beberapa kali dengan garpu sebelum merendam. Ini membantu pengasam menembusi kulit. Anda juga boleh menggunakan paha ayam tanpa tulang jika tidak dikehendaki.

Penyimpanan: Leftovers boleh didinginkan dalam bekas kedap udara sehingga 5 hari.