(Kredit imej: Joe Lingeman)

Anak perempuan saya Sadie dan saya pergi ke Itali semasa saya menulis Makan dengan Ground Up, dan walaupun perjalanan itu adalah kesenangan dan tiada kerja, saya tidak dapat membantu tetapi mencatat nota dalam buku kecil saya apabila sayur-sayuran telah disediakan dengan baik.

Sadie akhirnya melakukan perkara yang sama – selalunya pada penghujung hari kita akan membandingkan nota-nota, cuba mencari tahu apa yang telah membuatkan sos krim tertentu atau pizza begitu bertiup. Kami berdua bersetuju bahawa hidangan pasta daging asparagus ini perlu direkodkan dan diterbitkan semula.

Gabungan asparagus, krim, dan pasta adalah menu menu musim bunga biasa di Itali, tetapi versi khusus ini sangat ringan, dan tarragon menyemai semua dengan minyak wangi yang menghasilkan rasa terbaik dalam setiap elemen hidangan. Nasib baik, kami pulang ke patch asparagus saya dalam keadaan berlebihan, dan kami semua tidak mempunyai masalah dengan menguji resipi ini berulang kali.

(Kredit imej: Joe Lingeman)


Asparagus dan Bacon Pasta

Hidangan 4

 • 6 auns

  daging tepung (6 hingga 8 keping)

 • 1 pound

  asparagus, potong diagonal menjadi kepingan 1 inci

 • Garam kosher

 • 12 auns

  fusilli kering atau pasta kerinting pendek yang lain

 • 2 sudu

  mentega tanpa garam

 • 1/4 cawan

  tarragon segar dicincang halus

 • 3 sudu

  tepung serbaguna

 • 1 1/4 cawan

  susu keseluruhan

 • 1/2 cawan

  krim tebal

 • Lada hitam tanah baru

 • 2 cawan

  kacang beku atau segar

Susunkan rak di tengah-tengah ketuhar dan panas hingga 425 ° F.

Letakkan kepingan daging dalam satu lapisan pada lembaran penaik rim. Bakar sehingga tepi mula garing, kira-kira 6 minit. Keluarkan lembaran penaik dari ketuhar, dan gunakan tongkat untuk memotong kepingan daging. Susun irisan daging yang berdekatan antara satu sama lain untuk membebaskan sekurang-kurangnya 1/3 lembaran penaik. Sementara itu, membawa periuk air yang besar ke dalam mendidih.

Letakkan kepingan asparagus pada ketiga bahan kosong yang dibakar. Tolak mereka dalam lemak bacon yang diberikan, musim dengan garam, dan susun dalam satu lapisan. Panggang sehingga dagingnya segar dan asparagus berwarna hijau tua dengan sedikit berkedut kulit, 7 hingga 8 minit. Keluarkan lembaran penaik dari oven dan alihkan daging ke pinggan mangkuk kertas yang dibarisi dengan kertas. Biarkan asparagus pada lembaran penaik. Semasa asparagus memasak, masak pasta.

Tambah pasta ke air, kurangkan haba hingga sederhana, dan rebus hingga lembut, 11 hingga 13 minit. Tuangkan pasta dan kembalikan periuk kosong ke api sederhana.

Melelehkan mentega dalam periuk, kemudian tambah tarragon. Pukul tepung dan biarkan campuran masak, pukul sekali atau dua kali, sehingga warna dan bau kacang, 2 hingga 3 minit. Perlahan-lahan pukul di dalam susu dan krim. Naikkan haba ke medium-tinggi dan bawa campuran ke dalam reneh, memukul ketika ia menebal, 2 hingga 4 minit. Rasa dan musim dengan garam dan lada yang diperlukan. Tambah kacang, kacau untuk mencairkan mereka (atau masak mereka, jika mereka segar) dalam sos. Apabila kacang panas, alihkan periuk dari panas.

Masukkan pasta dan asparagus ke sos panas. Hancurkan bacon ke dalam potongan-potongan kecil ke dalam periuk, dan kacau untuk melapisi semua dalam sos. Rasa dan musim dengan lebih banyak garam dan lada yang diperlukan.

Nota Resipi

Penyimpanan: Leftovers boleh disimpan dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk sehingga 4 hari.

Dicetak semula dengan kebenaran daripada Makan dari Ground Up: Resipi untuk Sayuran Mudah, Sempurna oleh Alana Chernila, hak cipta (c) 2018, Clarkson Potter.

Cari Buku Alana:

→ Makan dari Ground Up: Resipi untuk Sayuran Sederhana, Perfect oleh Alana Chernila