(Kredit imej: Sara Kate Gillingham)

Saya telah berada di Los Angeles selama seminggu dan kami sudah memanggang artichoke sebanyak tiga kali. Walaupun bumi di leher saya dari hutan kembali ke timur masih menderita melalui tidur musim sejuk, pertanian penuh di sini. Memandangkan cuaca panas, kami memutuskan untuk memasak sebanyak mungkin sehingga kami telah menamatkan ‘mencekik di atas panggangan. Ia memberikan tekstur renyah yang baik ke pinggir (berfikir cip kentang!) Dan rasa berasap yang anda tidak boleh keluar dari periuk air mendidih.

(Kredit imej: Sara Kate Gillingham)

Artichoke panggang

Hidangan 6 hingga 8

 • 3

  keseluruhan artichokes

 • 1

  lemon

 • 1 sudu

  garam

 • 1 sudu

  lada keseluruhan

 • 4 hingga 6 ulas

  bawang putih

 • 3 sudu

  minyak zaitun

Jika menggunakan grill yang perlu dimulakan dari masa ke masa, sediakan api.

Isi stockpot dengan air – cukup mendalam untuk artichokes untuk terapung sepenuhnya – dan masak sehingga mendidih.

Potong hujung dari batang artichoke dan iris artichokes di separuh memanjang. Tetapkannya, potong ke bawah, di atas pinggan atau papan pemotong.

Sarang lemon dan simpan semangat. Potong lemon separuh. Hancurkan bawang putih.

Apabila air mendidih, perasan lemon dan jatuhkan air ke dalam air. Masukkan garam, lada dan bawang putih. Perlahan-lahan menurunkan bahagian artichoke ke dalam air mendidih dan mengurangkan haba untuk reneh. Masak sampai daun keluar apabila perlahan-lahan menarik, 15 hingga 20 minit, mengubah artichokes lebih separuh jalan.

Keluarkan artichokes dengan tongkat dan longkang pada tuala. Apabila cukup sejuk untuk mengendalikan, keluarkan dan hapuskan tercekik kabur dan sikatkan bahagian potong dengan minyak zaitun. Letakkan mereka di tepi gril dan masak kira-kira 3 minit, sehingga bentuk grill-marks.

Hidangkan artichokes di atas pinggan dengan mentega cair atau aioli.