(Kredit imej: Sara Kate Gillingham)

Tahun lalu, saya mendapati diri saya di Itali dengan cukup banyak aprikot. Di Florence, saya membeli kilo segar, aprikot masak dari sebuah gerai kecil di Piazza Santo Spirito. Anak perempuan saya dan saya makan beberapa daripada mereka ketika kami berjalan-jalan di sekitar bandar. Kemudian kami mempunyai beberapa untuk sarapan pagi hari berikutnya, kemudian beberapa lagi dalam kereta sewa ketika kami melangkah ke Chianti, di mana kami akan tinggal seminggu lagi dengan kawan-kawan dan di mana saya akhirnya akan mendapatkan tangan saya ke dapur.

Yang meninggalkan kami dengan lebih daripada satu paun aprikot (satu kilo adalah 2,2 pound) dan sekarang mereka telah lebam, oozy dan coklat, dan pasti melewati perdana mereka untuk mengunyah. Satu-satunya perkara yang perlu dilakukan adalah membuat kue.

(Kredit imej: Sara Kate Gillingham)

Semasa bercuti, saya suka melanggar peraturan sedikit, bukan? Wain dengan makan tengah hari setiap hari … pasta dua kali sehari … mengapa tidak pai untuk sarapan pagi? Saya rasa buahnya manis seperti yang mungkin, jadi kita tidak perlu menambah banyak gula. Saya juga membuatnya hanya dengan kerak utama untuk mengurangkan kerak ke nisbah buah. Ini adalah pai sesuai untuk sarapan jika pernah ada.

Kali seterusnya anda mendapati diri anda dengan kilo, atau satu paun, atau segelintir buah yang melewati perdana munching, ikuti formula sederhana ini untuk merawat sarapan (atau pencuci mulut). Satu-satunya bahagian yang agak rumit adalah mencari tahu berapa banyak gula yang akan ditambah. Tambah tiada jika buah anda sangat manis, tetapi pada umumnya dengan sesuatu seperti aprikot atau pic, saya suka kira-kira 2 sudu teh gula per cawan buah masak yang sangat masak. Untuk menebuk pengisian, gunakan 2 sudu tepung setiap cawan buah.

Untuk pai 9- atau 10-inci standard, anda akan memerlukan kira-kira 2 paun buah potong. Inilah cara saya menulis resipi di bawah, tetapi anda boleh menurunkannya ke mana-mana saiz pai atau jumlah buah yang anda miliki – templat asas berfungsi dengan sekurang-kurangnya 1/2 cawan buah yang dibakar dalam ramekin. Saya mempunyai 2 1/2 cawan buah apabila saya membuat piza aprikot saya, jadi saya menggunakan baker bulat 8-inci yang mendalam. Anda juga boleh menggunakan mana-mana pai atau bahkan kuali besi.

Apricot Breakfast Pie

Hidangan 6 hingga 8

 • 2 pound

  aprikot (atau buah-buahan lain), sangat masak, potong-potong saiz gigit (kira-kira 3 cawan)

 • 2 sudu besar atau lebih gula, bergantung pada manis buah, ditambah lebih banyak lagi untuk bahagian atas

 • 2 sudu

  tepung

 • Sapukan sebarang rempah yang akan memuji (kayu manis, halia, buah pelaga, buah pala, dll.)

 • Cubuk zaitun lemon parut

 • Cawan pie agar sesuai dengan bahagian atas hidangan

 • 1

  telur besar, dipukul

 • 1

  (9 inci) kerak pai

Panaskan ketuhar hingga 425 ° F.

Dalam mangkuk campuran, menggabungkan buah, gula dan tepung. Tambah rempah pilihan dan zaitun lemon. Pindahkan campuran ke dalam hidangan penaik 9 atau 10 inci.

Roll out adonan pai hingga kira-kira 1/4 inci tebal, lebih besar daripada yang anda lakukan dengan kerak pai biasa. Potong dalam bulatan sedikit lebih besar daripada bahagian atas hidangan penaik. Berhati-hati memindahkan pastri ke dalam hidangan penaik dan tekan perlahan-lahan. Tuk tepi ke bawah.

Dengan apa-apa doh kiri, potong keping hiasan untuk bahagian atas pai: mesej, petunjuk kepada buah di bawah, atau cawangan dan daun. Sapu bahagian atas dengan telur yang telah dipukul dan taburkan dengan beberapa keping gula.

Bakar selama 10 hingga 15 minit, sehingga bahagian atasnya mula coklat. Kemudian turunkan suhu ketuhar ke 350 ° F dan panggang 15 hingga 30 minit lagi, bergantung kepada buah: aprikot masak mengambil masa kira-kira 15 minit, pear kurang masak atau epal boleh mengambil masa 30 minit. Anda akan tahu ia dilakukan apabila cairan semulajadi mula membentur pinggir pinggan. Perhatikan bahawa kerak tidak terbakar; jika ia menjadi terlalu coklat tetapi pengisiannya tidak berbuih lagi, tutup bahagian atas dengan kerajang.

Hidangkan dengan sesudu yogurt biasa, krim disebat, crème fraîche, atau mascarpone.

Nota Resipi

Resipi ini telah dikemas kini. Asalnya diterbitkan pada bulan Jun 2009.