Kami sedang dalam keadaan makan yang mendalam di musim sejuk dan sudah pasti beberapa hari apabila sukar untuk mencari inspirasi memasak di bahagian menghasilkan. Resipi ini, yang dilalui oleh rakan, datang tepat pada waktunya. Pemasangan epal dan parsnip yang bijak adalah baru dan menyegarkan tanpa menjadi pelik.

Seperti kebanyakan sup krim, sup ini sangat mudah dibuat dan sangat memuaskan. Pada akhir resipi, saya telah menyampaikan saranan penyampaian dicing epal dan menyiram dadu di bahagian atas kanan sebelum berkhidmat. Sejujurnya, saya hampir selalu lupa melakukan perkara ini dan akhirnya menggunakan ketiga-tiga epal dalam sup itu sendiri. Setakat ini, saya tidak mempunyai sebarang aduan.

Apple dan Parsnip Soup
Membuat 6-8 hidangan

3 Granny Smith epal (kira-kira 1-1 / 2 paun)
1 sudu minyak zaitun
5 bawang merah besar, dihiris
Sekitar 1-1 / 4 paun parsnips sederhana, dikupas dan dipotong menjadi pusingan tebal 1/2 inci
1-1 / 4 sudu ketumbar tanah
5 cawan atau lebih banyak sup ayam
Yogurt kosong

Peel dan inti dua epal, kemudian potong menjadi kepingan 1 inci. Panaskan minyak dalam periuk besar di atas api yang sederhana tinggi. Masukkan bawang merah dan tumis selama tiga minit. Tambah parsnips dan tumis selama tiga minit lagi. Masukkan kepingan epal dan ketumbar dan kacau selama satu minit. Masukkan kuah dan masak sehingga mendidih. Kurangkan haba dan renehkan sehingga sayur-sayuran sangat lembut, kira-kira 25 minit. Pada ketika ini, jika sup terlalu tebal untuk keinginan anda, tambah lagi sup dan kembali ke renyah.

Biarkan sup sejuk sedikit. Purée sehingga licin, sama ada dengan bekerja dalam kelompok dalam pengisar atau menggunakan pengisar tangan, menipis dengan lebih banyak kuah dengan separuh cupfuls seperti yang dikehendaki. Pulihkan sup kepada periuk dan masak. Musim rasa dengan garam dan lada.

Peel dan dadu halus epal yang tinggal. Masukkan sup ke dalam mangkuk. Gerimis dengan yogurt, taburkan epal dadu di atas dan berkhidmat.

Berkaitan: 8 Sup untuk Mengisi Anda Tanpa Menimbang Anda

(Imej: Tammy Everts)