(Kredit imej: Gina Eykemans)

Mencari sesuatu yang sedikit untuk membawa anda ke semangat percutian? Sesuatu yang boleh pergi di bawah pokok semudah seperti di dalam kaca anda? Saya hanya mempunyai perkara ini: mari kita bawa beberapa bourbon dengan rasa percutian. Melontar epal dan kayu manis ke dalam bourbon merasakan permulaan yang selesa, lincah, perlahan yang memerlukan musim cuti ini. Awak? Hebat. Mari kita ambil cuti.

(Kredit imej: Gina Eykemans)

Saya fikir anda akan benar-benar terkejut betapa mudahnya ini! Throw semua bahan anda ke dalam balang mason dan biarkan segala-galanya menjadi baik dan selesa. Letakkan balang itu dengan ketat dengan penutup dan letakkannya di tempat yang sejuk dan gelap selama seminggu atau tiga. Perisa dari kayu manis dan epal akan menanam bourbon, menjadikannya manis dan pedas. Secara serius, jika bourbon bersatu dengan Krismas, ini akan menjadi anak cintanya.

(Kredit imej: Gina Eykemans)

Apabila bourbon telah disemai dengan keinginan anda, anda boleh membelinya untuk memberikan hadiah sebagai hadiah atau menikmati sendiri. Saya suka melakukan kedua-duanya, jadi saya membuat beberapa kumpulan pada satu masa. Kaunter dapur saya kelihatan seperti seorang saintis gila sepanjang tahun dengan semua ramuan saya yang menggembirakan!

(Kredit imej: Gina Eykemans)

Setelah siap, buka perapian, letupan beberapa carols Krismas, dan nikmati kaca. Bagi sesetengah makanan tambahan yang selesa, cubalah Apple Cinnamon Bourbon Hot Toddy! Ia dengan cepat menjadi minuman kegemaran saya yang baru.

(Kredit imej: Gina Eykemans)

Apple & Cinnamon Infused Bourbon

Membuat bourbon 750 ml yang diperuntukkan

  • 6

    epal keseluruhan, seperti Madu Renyah atau mana-mana epal manis pilihan anda

  • 6

    kayu manis kayu manis

  • 1

    Borbon botol (750 ml)

Teras dan potong epal. Masukkan kepingan-kepingan ini dan tongkat kayu manis ke dalam balang mason separuh galon yang bersih dengan tudung yang ketat (atau beberapa periuk mason yang lebih kecil – cuma masukkan bahan-bahan sama rata antara balang).

Tuangkan botol bourbon ke dalam balang mason, memastikan bahawa epal dan kayu manis ditutupi. Letakkan balang itu dengan ketat dengan penutupnya, dan simpan botol di tempat yang sejuk dan gelap untuk menyemai.

Biarkan bourbon menyedut selama dua minggu, goncang balang sekali-sekala untuk mencampur bahan-bahan. Rasa bourbon sesekali – ia sudah siap apabila ia rasanya baik kepada anda. Semakin lama anda biarkan ia duduk, lebih banyak rasa dan manisnya akan ada.

Apabila siap, terikan epal dan batang kayu manis dari bourbon dan buang mereka. (Anda mungkin akan ditujukan untuk membuat semula epal, tetapi mereka akan menjadi tidak hambar kerana semua rasa mereka telah dimasukkan ke dalam bourbon.)

Pindahkan bourbon anda ke dalam botol baru (atau beberapa botol berukuran kecil yang lebih kecil). Jika anda membuat ini untuk hadiah percutian, tambahkan label comel dan dekorasi ke kandungan jantung anda.

Bourbon ini boleh dinikmati sendiri atau dicampur dengan koktail kegemaran anda untuk rasa percutian yang tandatangan.