(Kredit imej: Maria Siriano)

Granola ini adalah kegemaran di rumah saya, kedua-dua sudu yogurt semasa sarapan dan hanya dimakan sepanjang hari. Mentega almond yang melekit dan sirap maple adalah gaya magnet yang lazat yang menarik gandum dan badam dihiris ke dalam kelompok yang manis dan bergerigi yang menjawab panggilan keinginan granola saya yang renyah.

Kurang Menggerakkan Sama Kelompok Lebih

Ini adalah goldilocks resipi granola: Ia bukan terlalu clustery, dan tidak terlalu longgar. Sebaliknya ia manis manis dan gila, dengan hanya jumlah yang tepat dalam kelompok kecil dan renyah.

Mentega badam, sirap maple, dan minyak kelapa bertindak sebagai pengikat untuk merapatkan gandum dan kacang, tetapi sama pentingnya adalah ganjaran yang datang dari mengabaikan naluri anda untuk berulang-ulang mengaduk granola semasa memasak. Kacau sekali, kemudian biarkan ia menjadi. Sebagai balasan bahan-bahan kekacang pada lembaran penaik perlahan-lahan masak bersama-sama ke dalam kelompok yang tidak dapat ditahan.

(Kredit imej: Maria Siriano)


Almond Butter Granola

Membuat 6 cawan

 • 3 cawan

  oat bergulung lama

 • 1 cawan

  badam dihiris

 • 1/2 sudu teh

  serbuk kayu manis

 • 1/4 sudu teh

  garam kosher

 • 1/2 cawan

  mentega badam lancar

 • 1/3 cawan

  sirap maple

 • 1/4 cawan

  minyak kelapa

 • 1 sudu teh

  ekstrak vanila

 • 1 cawan

  ceri tart kering

Susun rak di tengah-tengah ketuhar dan panas hingga 300 ° F. Gariskan kertas penaik rim dengan kertas parchment; mengetepikan.

Letakkan oat, badam, kayu manis, dan garam dalam mangkuk besar dan kacau untuk menggabungkan; mengetepikan.

Letakkan mentega badam, sirap maple, dan minyak kelapa dalam periuk kecil di atas api sederhana rendah. Kacau sehingga sentiasa halus dan dicampur bersama, kira-kira 2 minit. Buang dari panas dan kacau di dalam vanila.

Tuangkan campuran mentega badam ke atas campuran oat dan kacau sehingga gandum sepenuhnya disalut. Mentransfer ke lembaran pembakar yang disediakan dan disebarkan ke lapisan yang lebih baik.

Bakar sehingga coklat keemasan dan mula segar, 40 hingga 45 minit total, kacau sekali kira-kira separuh jalan. Keluarkan dari ketuhar dan biarkan sejuk sepenuhnya pada lembaran penaik. Pindahkan ke mangkuk bersih, kering, pecah ke dalam kelompok dan tambah ceri.

Nota Resipi

Penyimpanan: Simpan dalam bekas kedap udara pada suhu bilik sehingga 1 minggu.