Sherbet yang berkrim, sihat adalah kesukaan beku kegemaran saya. Gabungan buah dan krim sangat menyegarkan. Apabila bekerja pada resipi roll tembikai, saya secara tidak sengaja menemui sherbet tembikai yang terbaik. Tetapi itu bukan sebahagian yang baik – ia hanya memerlukan dua bahan dan pemproses makanan!

Ya, anda boleh menghidupkan semangka menjadi sherbet berkrim dengan hanya satu bahan lain: susu kental manis.

Sherbet Tembikai Bahan 2: Tonton Video

Cara Membuat Sherbet Tembikai Tanpa Churn

Untuk resipi ini, anda memerlukan kira-kira dua paun tembikai cubed. Ia kira-kira separuh dari tembikai bersaiz pribadi dalam lingkungan lima pound. Anda juga perlu secawan susu pekat manis – ini adalah bahan ajaib yang menyegarkan, menebal, dan menstabilkan sherbet selesai.

(Kredit imej: Meghan Splawn)

Membekukan tembikai sehingga pepejal dan kemudian mengadunnya dalam pemproses makanan menghilangkan keperluan untuk berputar dalam mesin ais krim. Sherbet yang dihasilkan adalah kedua-dua sedikit berkrim dan benar-benar menyegarkan dan membantu anda mengubah kebiasaan semangka tembikai mingguan anda menjadi satu lagi kerap dan merawat krim.


Sherbet tembikai 2-sudu

Membuat 1 liter

  • 6 cawan

    (1 inci) kubis tembikai tanpa biji (2 paun; 1/2 tembikai tanpa biji tanpa biji)

  • 1 cawan

    susu pekat manis

  • 1/4 sudu teh

    garam kosher

Susunkan tembikai dalam satu lapisan pada lembaran pembakar kertas yang dibarisi kertas. Membekukan sehingga pepejal, kira-kira 4 jam.

Campurkan semangka beku, susu pekat manis, dan garam dalam pemproses makanan dan campuran sehingga lancar, 3 hingga 5 minit. Pindahkan sherbet lembut ke bekas kedap udara dan beku sehingga pepejal, kira-kira 2 jam.

Nota Resipi

Buat masa depan: Kubus tembikai boleh dibekukan sehingga 1 bulan lebih awal. Hanya simpan di dalam beg beku zip-top sehingga bersedia untuk digunakan.

Penyimpanan: Sherbet ini akan selamat dalam peti sejuk sehingga 2 minggu.