(Kredit gambar: Roger Kamholz)

Bagaimana jika kita menambah absinthe sebagai botol kesepuluh pilihan untuk arsenal Bar 9-Bot kami? Nah, jika kita lakukan, maka minuman seperti koktail Waldorf ini tiba-tiba bermain.

(Kredit gambar: Roger Kamholz)

Waldorf adalah salah satu daripada banyak minuman tandatangan yang dicipta dan berkhidmat di hotel yang sama bernama New York (yang kemudiannya menjadi Waldorf-Astoria). Pada masa itu, ia bercampur dengan wiski bahagian yang sama, absinthe, dan vermouth. Anda mungkin mendapati rasa absinthe menguasai nisbah itu, jadi jangan ragu untuk bereksperimen dengan membina itu.

Satu yang dimodernisasi mengambil resipi Waldorf menyerupai Manhattan, dengan tambahan dos yang lebih kecil absent. Anda mendapat semua unsur vanila dan kayu yang kuat di Manhattan, ditambah dengan anise yang menarik.

Waldorf Cocktail

Berkhidmat 1


1/4 auns absinthe


2 auns wiski rai


3/4 auns vermouth manis


3 hingga 4 sengkang angostura

Bilas kaca pencampuran dengan absinth dengan mencolokkan kaca sehingga kedua belah pihak dilapisi, kemudian buang larutan yang berlebihan. Tambah bahan yang tinggal. Isikan kaca dengan kiub ais dan kacau selama kira-kira 30 saat. Isi terikan ke dalam kaca koktail sejuk.