Saya hanya suka mendapatkan ikura sushi – seperti permata, bola berkilauan oren dari kebaikan asin adalah telur, atau ikan salmon. Mereka lazat, mampan, dan ekonomi. Mereka juga mempunyai mulut yang indah. Di mana anda membelinya dan apa yang anda lakukan dengannya?

The Seafood Watch di Monterey Bay Aquarium meletakkannya sebagai “Pilihan Terbaik” dalam kemampanan. Ikura adalah ovari salmon yang matang, dan berkisar dari oren gelap hingga berwarna merah jingga. Sebelum makan, roe itu sembuh dalam garam atau air garam.

Salmon roe boleh dibeli di pasar makanan Asia atau dalam talian. Ia cenderung lebih murah apabila dijual di pasaran Asia sebagai “kualiti sushi;” ia lebih mahal apabila dibeli sebagai kaviar dari kedai mewah. Kualiti roe sushi cukup mencukupi untuk digunakan sebagai kaviar. Seperti semua kaviar, jangan gunakan perkakas logam untuk sudu atau berkhidmat; sentiasa menggunakan sudu yang diperbuat daripada plastik, tulang, atau kayu. Logam memecahkan telur ikan dan mengubah rasa dengan cara yang negatif. Telur individu harus terbuka secara terbuka apabila ditekan terhadap bumbung mulut. The roe harus rasa segar, asin, dan sedikit seperti ikan. Ia mestilah secara berminyak tetapi tidak berminyak.

Seluruh sakura ikura dipanggil sujiko dalam bahasa Jepun dan skein dalam bahasa Inggeris. Membeli sujiko keseluruhan dan kemudian mengubati roe sendiri di rumah jauh lebih menjimatkan daripada membeli ikura yang telah disediakan. Sujiko boleh didapati di kebanyakan pasaran Asia, atau jika anda tinggal di kawasan yang memancing ikan salmon, anda boleh meminta nelayan jika mereka sanggup memberi anda skein jika mereka menjumpainya. Atau, jika anda mempunyai lesen memancing, anda boleh mencuba tangan anda di memancing salmon dan mungkin anda akan menangkap seorang wanita yang penuh dengan roe.

Bersama makan salmon roe di sushi, ikuradon (ikura nasi beras,) dan chirashi, anda juga boleh menghidangkannya sebagai kaviar pada titik toast, blinys, atau telur. Cara yang baik untuk menikmati ikuradon adalah untuk mengasinkan ikura dalam bahagian yang sama dengan kicap, mirin, dan sake selama beberapa hari di dalam peti sejuk, dan kemudian menyampaikannya kepada nasi. Mereka juga boleh digunakan dalam telur hancur dan disajikan dengan creme fraîche dan chives untuk sarapan dekaden. Salmon roe yang diadun dengan mayonis membuat sos yang indah untuk makanan laut atau sayur sayuran.

Berkaitan:
Petua Holiday: Beli Caviar Berkelanjutan Pada Anggaran A
Panduan Wallet untuk Sushi Mesra Mesra
Nijiya Supermarket
Projek Summer: Buat Sushi Maki Sayuran Dengan Kanak-kanak!
Bagaimana Untuk Menyembuhkan Salmon Roe Anda Sendiri – panduan praktikal jika anda telah menangkap salmon anda sendiri dan mahu makan roe
Salmon Caviar dihidupkan di Tripel Beer

(Imej: Catalina Offshore Products