Bakar Buckwheat Oatmeal dengan Blueberries & Almonds

(Kredit imej: Megan Gordon)

Saya masih ingat kali pertama saya memasak quinoa. Ia kembali pada 90-an ketika “Vegetarian Cooking for Everyone” Deborah Madison pertama kali keluar dan saya tertarik dengan quinoa nya dengan kacang pinus dan resipi buah kering. Ia mengambil masa beberapa saat, tetapi saya akhirnya mengesan segelintir quinoa dalam seksyen makanan besar di kedai makanan kesihatan tempatan saya. Maju ke hari ini, dan quinoa jauh dari kabur. Saya boleh memilih dari tiga jenis quinoa di Trader Joe’s – bahkan di menu restoran rantai. Saya tidak dapat ingat kali terakhir seseorang bertanya kepada saya tentang quin-oh-ah, menyebabkan saya berjuang sama ada saya perlu membetulkan sebutan mereka atau tidak.

Quinoa mungkin ada di mana-mana, tetapi ia bukan satu-satunya gandum bebas gluten yang patut diberi perhatian. Mari kita lihat 10 bijirin bebas gluten (dengan baik, beberapa biji teknis) – sesetengah yang sudah menjadi bahan pokok di dalam almari kami dan sedikit lebih jelas, tetapi mungkin bersedia untuk menjadi keen-wah seterusnya!

Sebilangan bijirin bebas gluten secara biji secara teknikal dan kadang-kadang dirujuk sebagai pseudocereals, tetapi dari perspektif masakan, kita biasanya memasak dan menggunakan benih ini sebagai bijian, jadi ia menjadi amalan biasa untuk memikirkannya dan merujuk kepada mereka sebagai bijirin.

Dengan pengecualian jagung dan beras, banyak biji-bijian / bijirin ini pernah sukar dicari di kebanyakan kedai runcit konvensional dan hanya dapat dijumpai di sudut-sudut yang jauh dari koperasi makanan kesihatan. Hari-hari ini, sebahagiannya kerana syarikat-syarikat seperti Bob Mill Red, mereka boleh dibeli di kedai runcit yang paling banyak stok atau dalam talian.

(Kredit imej: Emily Han)

1. Amaranth

Apa itu? Amaranth adalah salah satu benih yang sering disertakan dalam senarai bijirin bebas gluten. Ia berasal dari Mexico dan menjadi pokok Aztec dan Mayan. Amaranth adalah protein yang lengkap dan tinggi dalam besi, kalsium, dan serat. Ia boleh digunakan secara keseluruhan atau tanah ke tepung.

Apa rasa seperti itu? Amaranth mempunyai rasa manis, manis, dan malty yang sedikit, tetapi teksturnya berbeza-beza, bergantung kepada bagaimana anda memasaknya.

Resipi Amaranth

 • Cara Memasak Amaranth
 • Cara Membuat Amaranth Bakar
 • Bowl Amaranth dengan Skuasy Butternut Spiced

(Kredit imej: Faith Durand)

2. Buckwheat

Apa itu? Buckwheat adalah benih lain yang kita rasai seperti bijirin; ia adalah kerabat rhubarb dan kumbang. Ia mengandungi mangan, tembaga, magnesium, serat pemakanan, dan fosforus. Buckwheat boleh didapati dipanggang atau dibuang, dalam bentuk biji-bijian (juga dikenali sebagai alur), serta dalam tepung.

Apa rasa seperti itu? Soba panggang (juga dikenali sebagai kasha) mempunyai rasa yang lembut, bersahaja. Unroasted, rasa lebih halus.

Resipi Buckwheat

 • Pancake panci Blueberry
 • Bakar Buckwheat Oatmeal dengan Blueberries & Almonds
 • Bagaimana Membuat Mie Buckwheat Soba dari Scratch

(Kredit imej: Emma Christensen)

3. Jagung / Polenta / Grits

Apa itu? Kami menggunakan jagung dalam banyak cara, tetapi salah satu cara yang lebih popular ialah menggunakannya sebagai bijirin. Biji jagung dikeringkan dan kemudian dijadikan makanan, dipanggil sama ada cornmeal, polenta, atau grit, bergantung kepada kaedah yang digunakan dan bagaimana ia halus. Terdapat banyak kontroversi di antara perbezaan antara apa yang terdiri daripada cornmeal, polenta, dan grits, tetapi ketiga-tiga masih bebas gluten.

Apa rasa seperti itu? Jagung, walaupun dalam bentuknya kering, manis dan ringan. Tekstur berbeza-beza, bergantung kepada jika anda membuat bubur jagung atau polenta dan bagaimana tegas atau sopan anda mahu hidangan terakhir anda.

Resipi Polenta

 • Cara Membuat Krim Stewart Creamy
 • Mentega Polenta Bowl dengan Tomato Beras Oven dan Zucchini
 • Pancake Cornmeal Mark Bittman
 • Grits dengan Jagung, Kambing Keju & ​​Tomato Panggang

(Kredit imej: Megan Gordon)

4. Millet

Apa itu? Mentega adalah benih lain yang kita makan sebagai bijirin. Ia tinggi serat, besi, vitamin B, mangan, fosforus, dan magnesium. Ia juga sangat alkali, yang menjadikannya mudah dicerna.

Apa rasa seperti itu? Rasa mentega adalah halus dan gila, dan teksturnya boleh berbeza dari rangup hingga lembek, bergantung pada bagaimana ia dimasak.

Resipi Mentega

 • Kacang Mentega di Tahini Sauce over Lemony Millet
 • Salad Cili Citrusy hangat dengan Adas Panggang dan Zaitun Kalamata
 • Cara Memasak Mentega Perfect Setiap Masa

(Kredit imej: Kelli Foster)

5. Oat

Apa itu? Oat adalah bijirin bijirin. Apabila mereka dituai, badan luar yang tidak boleh dimakan dikeluarkan dan kemudian mereka dikukus dan disejukkan dalam satu tan untuk mengeluarkan rasa mereka. Akhirnya, gandum sama ada bergolek, dipotong, atau tanah untuk menghasilkan tepung, tepung oat, atau tepung oat. Tidak semua oat bebas gluten kerana mereka sering digiling dalam kemudahan yang juga menggali gandum, jadi pastikan hanya membeli oat yang dilabel bebas gluten jika itu adalah keprihatinan.

Apa rasa seperti itu? Nutty dan kenyal, oat mempunyai rasa yang sedikit manis.

Resipi Oat

 • No-Cook Overnight Steel-Cut Oats
 • Muffin Mango Kelapa Kelapa
 • No-Cook Overnight Steel-Cut Oats

(Kredit imej: Emma Christensen)

6. Quinoa

Apa itu? Secara teknikal benih, quinoa adalah makanan kuno dari Andes; ia telah ditangkap di seluruh dunia dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Quinoa adalah protein lengkap, jadi ia menyediakan semua sembilan asid amino penting yang diperlukan untuk kesihatan yang baik, itulah sebabnya sesetengah orang menyebutnya superfood. Ia boleh dimakan sebagai bijirin atau ditanam ke dalam tepung untuk digunakan dalam penaik atau membuat pasta tanpa gluten.

Apa rasa seperti itu? Quinoa mempunyai rasa ringan dan tekstur sedikit rangup.

Resipi Quinoa

 • Cepat Balsamic Quinoa Salad
 • Black Bean, Sweet Potato, dan Quinoa Chili
 • Bowl Sarapan Quinoa Barat Daya

(Kredit imej: Emma Christensen)

7. Beras

Apa itu? Beras adalah bijirin bijirin, ditanam di seluruh dunia untuk memberi makan kepada berbilion-bilion orang. Nilai pemakanan beras boleh berubah dengan ketara bergantung kepada jenis beras, keadaan tanah di mana ia ditanam, dan bagaimana ia diproses dan dimasak. Padi putih dan coklat sudah biasa dengan kami, tetapi telah mencuba beberapa jenis yang lebih eksotik, seperti beras hitam atau nasi buluh hijau yang indah?

Apa rasa seperti itu? Secara umum, nasi putih adalah rasa yang neutral, dengan rasa manis, dan nasi perangnya lebih lembut dan lebih kenyal. Tetapi terdapat begitu banyak jenis beras, beberapa dari mereka mempunyai profil rasa yang unik, bahawa tidak mungkin untuk mencirikan mereka semua.

Resipi Nasi

 • Cara Memasak Nasi di Kompor
 • Cara Memasak Beras Brown
 • Cara Memasak Beras Basmati Sempurna

(Kredit imej: Megan Gordon)

8. Sorghum

Apa itu? Sorghum adalah bijirin bijirin yang telah ditanam di Afrika selama lebih dari 4,000 tahun; Ia kaya dengan serat, besi, dan protein. Ia sering dibuat menjadi pemanis, tetapi kini sedang mencari populariti sebagai tepung tanpa gluten. Ia juga boleh muncul seperti popcorn.

Apa rasa seperti itu? Rasa Sorghum digambarkan sebagai sihat dan kacang. Apabila dimasak sebagai bijirin atau pilaf, tekstur kenyal Sorghum adalah serupa dengan buah gandum atau gandum.

Resipi Sorghum

 • Lima Cara Menggunakan Sorghum
 • Sorghum: Bijian Kuno di Times Modern
 • Tepung sorghum
 • Spiced Butternut Squash dan Sorghum Salad dengan Raisins & Pepitas

(Kredit imej: Dana Velden)

9. Teff

Apa itu? Sesungguhnya sebiji bijirin kuno, telah ditanam di Abyssinia dan kemudian di Ethiopia dan Eritrea selama beribu-ribu tahun. Aplikasi yang paling terkenal adalah menjadi tepung dan kemudian ditapis menjadi adunan bagi injera. Teff adalah biji terkecil – ia memerlukan kira-kira 100 butir untuk menyamai saiz kernel gandum – dan tinggi kalsium, protein, dan serat.

Apa rasa seperti itu? Teff mempunyai rasa pedas, yang boleh dipertingkatkan dengan membakarnya dalam kuali kering sebelum memasak. Jika dibuat ke dalam bubur, ia boleh menjadi kaku dan gelatin, tetapi boleh ditipis ke dalam lebih banyak Krim Tekstur Gandum jika diinginkan.

Resipi Teff

 • Cara Membuat Biji Teff Biji Seluruh
 • Gunakan Teast Toasted sebagai Hiasan Renyah, Bergizi untuk Salad

(Kredit imej: Emma Christensen)

10. Nasi Liar

Apa itu? Nasi liar sebenarnya bukan nasi, tetapi benih air-rumput. Ia ditanam di California, Minnesota, dan Wisconsin. Nasi liar adalah makanan intensif buruh untuk berkembang; ia kaya dengan serat, folat, magnesium, fosforus, mangan, zink, Vitamin B6, dan niacin.

Apa rasa seperti itu? Kaya liar mempunyai rasa kental, semulajadi. Apabila dimasak dengan sempurna, ia mempunyai bahagian luar yang renyah dengan pedalaman yang lembap dan lembut.

Resipi Nasi Liar

 • Cara Memasak Nasi Liar
 • Burger beras liar
 • Bakar Ayam dan Biji Liar