(Kredit imej: Kelli Foster)

Sebutlah timun Mexico, buah yang paling menggemaskan (atau adakah sayuran?)!

Hujung minggu yang lain ketika saya melayari meja di pasar petani, saya melihat buah yang paling menarik. Saya tidak pernah melihat apa-apa seperti itu. Buah kecil ini adalah saiz anggur yang besar, dan kelihatan seperti semangka kecil dengan bentuk bujurnya dan pewarna hijau beragam. Pernahkah anda mencuba satu?

Petugas pasaran mesti melihat wajah yang bingung di wajah saya kerana perkara seterusnya yang saya tahu dia berdiri bersebelahan dengan saya menggalakkan saya untuk merasai rasa, dan memberitahu saya bahawa ini bukan semangka mini yang comel, tetapi timun Mexico.

Apabila anda menggigit semangka-semak tembikai ini, anda mengetahui dengan cepat bahawa mereka rasa tidak seperti semangka sama sekali. Timun Mexico, yang juga dikenali sebagai cucamelons, mempunyai rasa yang gurih, tepat seperti timun tradisional tetapi dengan sedikit rasa lemon halus. Firma, eksterior renyah memberikan jalan ke pusat lembut seperti gel yang dipenuhi dengan biji.

Memilih & menyimpan timun Mexico

Anda kemungkinan besar akan menemui timun Mexico di pasar petani antara akhir bulan Julai dan September. Sebagai alternatif, jika anda mempunyai ibu jari hijau dan menikmati berkebun, ini sangat mudah untuk berkembang di rumah.

Timun Mexico segar boleh disimpan di dalam peti sejuk sehingga 10 hari.

Apa yang perlu dilakukan dengan timun Mexico

Anda boleh makan timun Mexico seperti yang anda akan terikan biasa. Sejauh ini cara kegemaran saya untuk menikmati timun kecil ini telah menambahnya kepada salad. Anda boleh memisahkannya dengan separuh atau meninggalkannya secara keseluruhan, dan mereka menambah tekanan yang baik. Anda juga boleh menjerut mereka atau menambah mereka kepada kumpulan salsa.

→ Lawati penanam di Ohio yang membesar ini (dan barangan pelik lain!) The Chef’s Garden: Ladang Keluarga yang Sangat Tidak Biasa di Ohio

Pernahkah anda cuba timun Mexico??