Hershey? Ya, Hershey. Saya tidak biasanya begitu gila tentang coklat Hershey, tetapi koko mereka murah dan mudah dicari. Saya baru-baru ini mencuba koko Khas Khas buat kali pertama, dan saya kagum.

Gelap Khas adalah proses kakao Belanda, yang bermaksud ia telah diproses dengan alkali. Ini memberi kesan kepada interaksi koko dengan ejen penaik; Proses kakao Belanda tidak akan bertindak balas terhadap baking soda dan hanya boleh digunakan dengan resipi yang memanggil serbuk penaik. Secara umum, citarasa biasanya lebih ringan dan lebih manis dan mempunyai nota yang kurang pahit atau masam. Hershey’s Special Dark, bagaimanapun, adalah sangat, senyap gelap, seperti cookie Oreo.

Rasa koko hitam, kaya, dan manis tidak sesuai untuk semua; nota ringan atau fruitier dalam koko kemerahan coklat biasa akan terlepas jika anda menggunakan ini dalam beberapa resipi. Tetapi saya membuat cookies coklat dengan minggu lepas dan mereka mempunyai rasa manis coklat dan serbuk hitam Oreos. Ini tidak akan menggantikan serbuk koko biasa saya, atau juga koko proses Droste Belanda saya, tetapi ia telah memperoleh tempatnya sendiri di dalam almari saya.

• Proses Khas Hershey Khas Belanda yang boleh didapati di aras baking di kebanyakan kedai runcit