Saya suka ayam buatan sendiri dan sup sayur-sayuran untuk menjadi sangat jelas dan bebas daripada zarah floaty, jadi saya biasanya mengambil langkah tambahan menuangkannya melalui penapis kopi. Satu-satunya masalah ialah penapis seolah-olah menyumbat hampir serta-merta. Adakah ini berlaku kepada anda? Jika ya, inilah trik yang saya baru-baru ini belajar untuk menjaga penapis mereka bebas daripada terompah.

Caranya ialah basah penapis dengan sedikit air biasa sebelum mula menapis sup. Entah bagaimana, hakikat bahawa penapis sudah tepu membolehkan kuah mengalir melalui lebih mudah.

Saya cuba ini dengan stok terakhir sayur-sayuran dan terkejut bahawa saya tidak perlu menukar penapis sekali. Hanya dengan beberapa sudu yang terakhir, saya dapati bahawa titisan mula perlahan.

Saya sangat ingin mencuba ini dengan stok ayam. Oleh kerana stok ayam lebih berminyak dan mendung daripada stok sayur-sayuran, penapisan itu selalu menjadi kesakitan. Ia akan menyelamatkan nyawa yang besar jika melembapkan penapis membantu membuat langkah ini lebih cepat!

Berkaitan: Petua Pantas: Pakai Sapuan tangan Lelaki Daripada Cheesecloth!

(Imej: Emma Christensen)