Adakah anda menyimpan makanan di rumah dengan cincin atau jalur skru pada balang? Inilah sebabnya mengapa anda perlu mengeluarkannya.

Apabila jeruk, jem, dan makanan lain di Mason garpu, cincin atau band digunakan untuk memegang penutup di tempat semasa pemprosesan dan penyejukan. Sehingga baru-baru ini, saya meninggalkan cincin ini sambil menyimpan balang-balang di dalam pantri. Bagaimanapun, seperti yang telah saya pelajari dalam latihan saya dengan Pengawas Makanan Penyokong Koperasi Lanjutan Universiti California, terdapat beberapa sebab mengapa mereka harus dikeluarkan:

• Cincin boleh menyimpan kelembapan atau sisa makanan, yang membawa kepada karat, acuan, dan vermin. Band-band terkorban mungkin sukar dibuang.

• Cincin boleh memberi anda gambaran palsu bahawa penutup masih dimeteraikan dengan betul. Pembiakan boleh menyebabkan anjing laut pecah, jadi anda sentiasa ingin memastikan penutupnya utuh dan cekung (menandakan meterai vakum) sebelum membuka balang dari pantri anda.

Oleh itu, sebelum menyimpan barang-barang kaleng, cabut cincin, bersihkan penutup dan balang dengan kain lembap, dan kering dengan teliti. (Selagi cincin berada dalam keadaan yang baik dan bebas daripada karat, ia boleh digunakan semula dalam pengetatan.)

Jika anda mengangkut balang atau memberikannya sebagai hadiah, anda boleh meninggalkan cincin sehingga ia siap untuk disimpan. Cincin kadang-kadang digunakan untuk memegang label hiasan di tempat, tetapi pastikan untuk menulis kandungan dan tarikh di tutup, juga.

Berkaitan: Pengapungan Asas: Tutorial, Resipi & Lebih

(Imej: Emily Ho)