Jika anda menggunakan gelombang mikro anda dengan cepat melembutkan mentega untuk membakar, anda tahu bahawa perbezaan antara “sempurna lembut” dan “kekacauan melty” adalah beberapa saat. Tetapi sebelum anda mengambil tongkat baru untuk memulakan, lihat tip hebat Amerika Test Kitchen untuk menghidupkan semula mentega terlalu lembut – semua yang diperlukan adalah beberapa minit dan beberapa kiub ais.

Untuk menyimpan sedikit mentega cair, letakkannya dalam mangkuk dengan beberapa kiub ais dan kacau. Dalam masa kurang daripada satu minit, mentega akan dengan cepat menyejukkan dan menguatkan kepada tekstur lembut yang anda cari. Hanya keluarkan kiub ais dan teruskan dengan resipi. (Sebilangan kecil air yang telah mencairkan ke dalam mentega tidak akan menjejaskan produk siap.)

Perlu diingat kaedah ini tidak akan berfungsi dengan mentega sepenuhnya cair, jadi jika anda melihat genangan di bahagian bawah mangkuk, sebaiknya menyelamatkan mentega itu untuk kegunaan lain dan mulakan lagi dengan kayu segar.

Adakah anda mempunyai apa-apa petua atau cara untuk menyimpan mentega terlalu lembut?

Berkaitan: Apa Cara Terbaik Untuk: Melembutkan Butter?

(Imej: nastiakru / Shutterstock)