Apabila memasak dengan rempah-rempah yang lengkap, sila membakarnya sebelum mengukir ampa sehingga rasa dan aroma mereka dalam hidangan terakhir. Ini caranya!

Kebanyakan masa, kami lebih suka memasak rempah-rempah kami di atas kompor. Masukkan rempah-rempah anda ke dalam periuk kecil di atas api sederhana rendah, dan goncangkan periuk sesetengah untuk mengelakkan pembakaran. Rempah-rempah dipanggang apabila anda boleh mencium aroma mereka. Mentransfer mereka dengan segera kepada pengisar rempah atau mortar untuk pengisaran.

Apabila bekerja dengan rempah berbilang, biasanya ok untuk memanggang mereka semua bersama dalam kuali yang sama selagi mereka semua ditambah ke dalam hidangan pada masa yang sama. Jika saiz rempah itu berbeza, maka anda boleh memanggangnya dalam kelompok berasingan.

Anda juga boleh memasak rempah di bawah broiler, seperti yang kita lakukan ketika kami membuat Vietnam Nasi Rice Pho. Ini adalah cara yang baik untuk mengekstrak rasa dari rempah yang lebih besar seperti anise bintang, tetapi lebih sukar untuk mengawal rempah-rempah yang lebih kecil seperti jintan.

Kita juga perlu ambil perhatian bahawa rempah-rempah yang kita bicarakan di sini secara umumnya adalah biji utuh atau buah kering – bukan herba kering atau rempah serbuk. Biji-bijian dan buah-buahan kering mengekalkan lebih banyak aroma dan minyak pati mereka, yang merosot dengan cepat apabila rempah-rempah adalah tanah.

Berikan ini satu percubaan kali anda membuat kari atau sapu rempah untuk panggang, dan lihat jika anda melihat perbezaannya!

berkaitan: Peringatan Baik: Beli Rempah dari Tong Bulk

(Imej: ahli podcast Flickr dilesenkan di bawah Creative Commons)