Awan meringue, soufflés berkrim, kek span bantal – hidangan elegan ini boleh menjadi kebanggaan mana-mana meja … dan mereka boleh menjadi sangat teruk apabila mereka tidak pergi seperti yang dirancang.

Terdapat beberapa perangkap dalam mencambuk putih telur hingga ke tahap kekakuan busa yang sempurna; kami hanya bercakap tentang bagaimana untuk cambuk hanya sedikit putih telur dan juga bagaimana untuk mencapainya yang kadang-kadang membingungkan rumit.

Tetapi bagaimana dengan langkah paling penting dalam proses ini – mendapatkan putih telur untuk menegang hanya untuk meringue, soufflé, atau frosting glossy marshmallow? Putih telur yang dipukul adalah asas resipi dan banyak lagi. Secara rasmi, apa yang kita lakukan ialah menggabungkan udara ke dalam putih telur untuk mencipta struktur dan kelantangan. Apa yang lebih mudah, betul?!

Setiap kali anda memukul telur, mulailah perlahan-lahan dan beransur-ansur bekerja dengan kelajuan tinggi. Walaupun menewaskan putih telur dengan tangan adalah latihan atas tubuh yang hebat, pengadun tangan atau pengadun berdiri melakukan pekerjaan dalam masa yang kurang dan cenderung memberi anda struktur yang lebih seragam.

Telur menambal terbaik jika mereka segar dan sejuk. Ini menghasilkan gelembung yang kecil dan ketat yang tahan dengan baik dan tidak akan mengecilkannya dengan mudah apabila anda melakukan perkara seperti meringue meringue atau melipat putih ke dalam kek adunan.

Apabila kulit putih lebih tua atau pada suhu bilik, mereka akan melompat lebih cepat dan jumlahnya lebih tinggi, tetapi ini menghasilkan gelembung besar dengan struktur yang kurang stabil. Walaupun tidak sesuai untuk meringues, ini akan menjadi baik untuk souffle di mana tidak ada banyak bahan berat lain yang menimbang putih telur dan anda memasak hidangan segera.

Whipping whites dalam mangkuk tembaga amat bagus jika anda mempunyai satu, tetapi mangkuk logam atau kaca akan berfungsi dengan baik. Jangan sekali-kali menggunakan mangkuk plastik kerana zarah lemak sering masuk ke dalam skru dan calar dalam plastik dan mengganggu pemutihan telur putih.

Sesiapa sahaja mempunyai petua yang baik untuk menewaskan putih telur?

(Photo Credit: Beater Retro Egg, $ 15.00 di CS Post & Co.)