Kebanyakan masa, kita memikirkan sup dan sos yang menebal dengan roux, yang merupakan campuran tepung dan lemak yang ditambah pada permulaan memasak. Tetapi buburan yang ditambah ke arah akhir memasak adalah satu lagi cara mudah untuk mendapatkan sos yang lebih tebal, lebih mewah tanpa banyak kekecohan!

Fikirkan buburan kerana hampir bertentangan dengan roux. Roux dimasak, menggunakan lemak, dan ditambah pada permulaan memasak. Sebagai perbandingan, buburan tidak dimasak, tidak memerlukan lemak, dan ditambah pada akhir memasak.

Untuk membuat buburan, hanya mengukur tepung ke dalam mangkuk kecil – gunakan satu sudu untuk menebal sejumlah kecil sos atau sehingga empat sudu untuk mangkuk besar sup. Tambahkan secawan atau sebagainya dari sup panas memasak ke tepung dan pukul sehingga mereka digabungkan sepenuhnya. Ini adalah buburan anda.

Seterusnya, perlahan tuangkan buburan ke dalam periuk utama sambil memukul. Proses keseluruhan ini mencegah sebarang benjolan daripada membentuk dan membantu buburan untuk menggabungkan sama rata. Simpan kacau sup atau sos sehingga ia menebal.

Di tempat tepung, anda juga boleh menggunakan kanji jagung, kanji kentang, atau kanji lain. Jika anda sudah menggunakan roux pada permulaan memasak tetapi mahu menggunakan buburan untuk mendapatkan sos yang lebih tebal, gunakan kanji selain tepung untuk buburan.

Kepala: Di sekolah kuliner, kami dinasihatkan agar menggunakan tepung untuk kedua roux dan bubur dapat menyebabkan hidrolisis, yang ketika kanji kehilangan keupayaannya untuk menebal. Tetapi lebih lanjut mengenai itu dalam jawatan sains makanan masa depan!

(Imej: Emma Christensen untuk Kitchn)