Ia datang di rumah kami banyak. Saya menebak mungkin dalam diri anda juga. Ia berlaku seperti ini: salah seorang daripada kami memegang ramuan X ke yang lain bertanya, “adakah anda fikir ini masih bagus?” Apa yang berikut ialah tarian halus yang menghidu, merenung, menggaruk kepala kita dan membuat keputusan cepat yang sering ditebak daripada pengetahuan tertentu. Tetapi dengan telur, keputusan itu lebih mudah.

Sekarang jika anda pernah mengalami telur yang benar-benar buruk, anda akan tahu. Mereka berbau dan tidak cantik. Tetapi untuk zon di antara ketika anda tidak terlalu yakin, ahli sains makanan Harold McGee menyarankan untuk memasukkannya ke dalam semangkuk air. Dalam bukunya, Mengenai Makanan dan Memasak, McGee menyatakan bahawa “Saat telur meninggalkan ayam, ia mulai merosot dengan cara yang penting.” Bahawa dikatakan, telur terakhir cukup lama di dalam peti sejuk, tetapi ada satu cara di mana dia mencadangkan untuk mengujinya di rumah. McGee mengatakan bahawa telur kehilangan kelembapan melalui cangkerang mereka supaya kandungan dalamnya mengecut dan sel-sel udara mengembang. Apabila ini berlaku, telur yang lebih tua lebih terapung.

Ini tidak semestinya memberitahu anda bahawa telur itu sangat buruk yang tidak boleh dimakan, tetapi ia memberitahu anda ia telah melepak untuk seketika. Beberapa ujian lain yang boleh anda lakukan di rumah untuk menentukan umur telur anda:

Adakah Telur Saya Segar?
• Lihat: Telur segar mempunyai kuning telur yang berwarna kuning terang yang patut menjadi bulat dan gagah. Sebagai zaman telur, putih menjadi berair dan kuning menjadi lebih rata dan sedikit pucat.
• Dengar: Ambil telur dari peti sejuk dan tahan sehingga telinga anda. Goncang dengan lembut. Jika ia segar, ia tidak akan membuat bunyi. Sekiranya ia berada di pihak yang lebih tua, telur akan membuat sedikit keributan.
• Peel: Telur segar lebih sukar dikupas, sebab itulah banyak orang membiarkan telur mereka bertahan lama di dalam peti sejuk sebelum membuat telur rebusan.

Berkaitan: Petua Dapur: Telur Ujian untuk Kesegaran

(Imej: chokniti / Shutterstock)