Minggu Sup adalah lepas minggu, tetapi itu tidak bermakna kita tidak lagi sup-gila! Hari ini kami membuat sup menggunakan rak pengisar margarita kami dan sesuatu yang baru sahaja. Oleh itu, kami beralih ke internet untuk mencari perkakas yang akan membantu kami pada waktu berikutnya kami membuat sup berasaskan sayur – dan melihat apa yang berlaku! Adakah pesaing Amerika berharga murah kepada Thermomix, mesin impian Eropah?

Kami sememangnya jatuh cinta dengan Cuisinart Soup Maker & Blender yang baru ini. Abaikan nama itu, yang membayangkan bahawa ia adalah seorang tuan tugas. (Siapa yang memerlukan a pembuat sup apabila periuk akan dilakukan? Kami fikir Cuisinart mungkin benar-benar salah faham pada penamaan dengan yang satu ini.) Tidak, ini adalah multi-tasker – bahkan lebih daripada pengisar biasa anda. Pengisar akan menangani apa sahaja yang anda luangkan, termasuk ais untuk koktail, sayur-sayuran panggang untuk sup atau buah beku untuk smoothie yang lazat.

Tetapi, anda mungkin bertanya apa yang membezakan pengisar ini daripada yang lain? Pengisar ini sebenarnya tukang masak sayuran sambil membuatnya menjadi sup lazat.

Ia mempunyai tiga tetapan haba, mulai daripada reneh rendah hingga mendidih tinggi. Buang beberapa sayur-sayuran cincang, buka tetapan haba dan masak. Pengisar mempunyai asas plastik dengan bekas kaca dan juga dilengkapi dengan berus untuk membersihkan (kami selalu membenci pembersih kita!).

Kami berharap pembuat dan pembakar sup ini dimatikan di negeri-negeri. Peralatan combo seperti ini tidak terlalu popular di sini tetapi Thermomix lebih umum di Eropah. Di dapur kecil, pemanis-pemasak-pemasak-mixer-blender-thingie sebenarnya boleh menjadi aset yang luar biasa.

Baca lebih lanjut mengenai Thermomix: Cara Kita Makan: Mesin Mimpi – oleh Amanda Hesser di The New York Times, November 2005.

Thermomix benar-benar pemimpin di pasaran sekarang, tetapi kami berfikir Cuisinart boleh melakukannya dengan baik di sini, bergantung pada bagaimana ia berfungsi.

• Cari ia: Maker Soup Cuisinart & Blender, $ 199.95 di Williams-Sonoma

Adakah anda melihat perkara ini dalam tindakan? Adakah anda mempunyai satu? beritahu kami apa yang anda fikirkan!

Berkaitan: Sup pedas untuk memastikan anda lebih panas

(Imej: Williams-Sonoma)