(Kredit imej: Sadovnikova Olga / Shutterstock)

Barrel ditapai adalah perkataan yang sering anda lihat pada botol wain putih.

Adakah anda tahu apa maksudnya? Dan mengapa ia sering diserlahkan pada label?

Pada umumnya apabila label wain mengatakan ‘Barrel Fermented’ ia menonjolkan pengaruh oak pada wain.

Walaupun secara teorinya sebarang saiz laras boleh digunakan, istilah ini biasanya merupakan petunjuk bahawa wain itu ditapai dalam tong kayu oak kecil yang disebut barrique (60 US gallon / 225 liter).

Wain yang ditapai selari berbeza daripada wain yang telah ditapai dalam keluli tahan karat (iaitu vesel penapaian yang paling biasa bagi wain putih dan merah). Wain fermentasi barel lebih banyak mengenai menonjolkan tekstur, struktur dan mulut daripada bahagian depan, aroma buah-buahan dan rasa buah-buahan yang dipelihara.

Bukan hanya tentang aroma dan rasa oak: Selain menyampaikan rasa oak (nota toya, vanila, rempah ratus dan lain-lain), barisan wain yang ditapai mempunyai bulat, rasa mulut yang lebih luas dan struktur yang lebih tegas. Ini kerana oak tidak lengai dan membolehkan kemasukan udara (oksigen).

Wain fermentasi barel juga mempunyai lebih banyak hubungan lees. Lees adalah sel-sel yis yang mati. Oleh kerana sel-sel yis ini memecahkan mereka melepaskan pelbagai jenis sebatian seperti protein dan asid amino ke dalam wain, menyumbang kesucian tekstural dan watak yeasty.

Secara ringkas barah putih yang ditapai lebih banyak mengenai ciri-ciri sekunder yang dijana semasa penapaian daripada buah primer terdahulu.

Fermentasi Barrel vs Penuaan Barrel: Apabila wain ditapai dalam barel berbanding ditanam selepas penapaian kepada umur, pengaruh oak (iaitu aroma dan rasa oak) kurang dimuka. Kayu oak cenderung lebih terintegrasi dalam wain dan kurang dari lapisan. Ia lebih halus dan kurang menguasai buah, yang masih harus jelas dan jelas.

Walau mana-mana wain putih boleh menjadi larutan fermentasi, ia paling sering dikaitkan dengan anggur Chardonnay dan lain-lain jenis anggur kurang kuat aromatik.