Beberapa minggu lalu, kami bercakap tentang membawa pulau dapur untuk lebih banyak kaunter dan ruang penyimpanan. Tetapi bagaimana jika dapur kecil anda tidak dapat menampung satu lagi perabot besar? Dalam kes-kes tersebut, kami telah melihat ke atas dapur!

Seringkali apa yang kita perlukan tidak banyak ruang untuk melakukan kerja, tetapi sebaliknya ruang untuk sementara meletakkan sesuatu – mangkuk bahan potong sementara kami sedang mempersiapkan resipi, kawasan buangan, sisa makanan yang ditinggalkan, bahan makanan, dan sebagainya pada. Kami sudah menggunakan ruang di sekeliling pembakar untuk beberapa perkara ini, tetapi ia akan menjadi lebih mudah untuk menutup seluruh bahagian atas dapur dengan beberapa jenis papan supaya kami dapat menggunakan semua ruang itu.

Satu-satunya kebimbangan kami adalah bahawa kami mungkin selama-lamanya mengambil penutup atas dan mematikan lagi kerana kami memerlukan akses kepada pembakar diri mereka sendiri. Dan bergantung pada penutup yang kita dapat, ia boleh menjadi janggal untuk mencari tempat untuk menyimpannya dengan cara semasa kita menggunakan pembakar. Kemudian sekali lagi, kita biasanya hanya menggunakan satu atau dua pembakar pada satu masa, jadi mungkin mencari sesuatu yang hanya meliputi separuh daripada dapur akan menjadi pilihan yang baik.

Kami mendapati bahawa penutup atas kompor sebenarnya sudah biasa digunakan di dapur RV dan kapal layar di mana ruang kaunter benar pada premium. Kebanyakan produk yang kami dapati di internet adalah bertujuan untuk ruang ini. Berikut adalah beberapa:

• Camco RV Stove Topper dari PPL Motor Homes, sekitar $ 50
• Universal Oak Stove Top Cover from JC Whitney, sekitar $ 42

Untuk bahagian atas kompor bersaiz penuh, kami mendapati beberapa tapak yang akan membuat liputan adat:

• Stove Top Covers dari StoveTopCovers.com, sekitar $ 210
• Cook Top Cover Up dari Regina’s Kitchen, petikan tersuai

Sudah tentu, jika anda tidak begitu pemilih tentang apa yang tepat atau bagaimana ia kelihatan, kami fikir anda boleh melepaskan banyak pilihan ini memihak kepada beberapa papan memotong kayu yang seimbang ke atas pembakar. Kami juga boleh mempunyai papan kayu mentah yang dipotong ke saiz di tempat seperti Home Depot atau Lowes.

Adakah anda menutupi atas dapur anda? Adakah anda merasa berguna untuk mewujudkan ruang?

Berkaitan: Pembuat Ruang Dapur Kecil: Laci Dapur Sudut

(Imej: ahli Flickr docentjoyce dilesenkan di bawah Creative Commons)