Kami mempunyai kelemahan yang dahsyat bagi orang-orang Cina yang mengeluarkan serbuk goreng yang disalut dengan sos berkilat dan tidak jelas. Kami tidak dapat memadamkannya di dapur kami, dan kemudian kami tersandung pada bahan rahsia!

Tepung jagung! Dalam bukunya Cara Memasak Semua Vegetarian, Mark Bittman mengesyorkan mencampurkan 1-2 sudu tepung jagung dengan jumlah air yang sama, dan melemparkannya ke dalam tumis goreng ketika hampir selesai. Ia menebal dalam beberapa saat, memetik rasa semua yang sudah ada di dalam hidangan dan salutan sama rata.

Cornstarch adalah pilihan yang baik untuk teknik ini kerana ia akan bertambah cepat dan merata tanpa pekat. Ia juga tidak mempunyai banyak rasa sendiri, jadi ia tidak akan mengganggu mereka yang sudah ada di dalam hidangan itu. Kan kan beras akan menjadi pengganti yang baik jika anda tidak mahu menggunakan tepung jagung.

Kami juga menggunakan langkah penebalan ini untuk menambah satu lagi lapisan rasa kepada kentang goreng. Daripada air, anda boleh menggunakan kicap, ponzu, miso (nipis dengan air), cuka, atau sup – sama ada dengan sendirinya atau digabungkan dalam campuran.

Apa sos kegemaran anda untuk tumis goreng?

Berkaitan: Apa perbezaannya? Tepung, Jagung, Pati Kentang, dan Arrow Root

(Imej: ahli Flickr ginnerobot dilesenkan di bawah Creative Commons)