Pan-Roasted Cauliflower Pasta dengan Sos Tomato Smoky

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Ketika saya berada di Itali, hidup sendiri dan pada anggaran pelajar, pasta untuk makan malam pada dasarnya saya pergi. Sejujurnya, sekarang saya berfikir kembali, saya tidak boleh benar-benar ingat apa yang saya buat untuk diri saya pada waktu petang Selain itu pasta. Memandangkan perang salib yang hebat terhadap karbohidrat, anda akan berfikir bahawa jenis-jenis hebat ini menyebabkan saya mendapat berat badan, berasa lamban, atau mengesahkan sekali dan untuk semua pasta pada dasarnya adalah jahat.

Tetapi rasa apa? Saya berasa sihat seperti biasa dalam pemakanan pasta saya yang ketat – dan dompet saya berasa sihat juga. Sebelum anda terlalu teruja, saya tidak berpesta dengan Alfredo fettuccine. Makan malam pasta saya adalah makanan seimbang yang memberi saya tenaga yang saya perlukan sebagai pelajar yang sibuk. Ia tidak sukar – saya berjanji.

6 Tips untuk Membuat Pasta Cepat, Murah, dan Sihat

Sekiranya anda berpegang kepada beberapa garis panduan umum, pasta tidak perlu merasa seperti merosakkan kebusukan – yang, tentu saja, bukan untuk mengatakan bahawa anda tidak boleh menggali sesuatu yang lebih berkrim atau cheesy setiap sekali-sekala. Kamu patut! Ia baik untuk jiwa.

Tetapi untuk hidangan sehari-hari, makan malam, anda boleh membuat pasta hidangan utama yang sihat yang anda boleh merasa baik untuk berkhidmat. Ini caranya.

Resipi pasta sihat kegemaran kami: 10 Cara Cepat dan Murah untuk Membuat Makan Malam Pasta Sihat

Broccolini, Sosis Ayam, dan Orzo Skillet

(Kredit imej: Maria Siriano)

1. Muatkan dengan sayuran.

Buat lebih banyak tentang sayur-sayuran daripada pasta dan anda sudah menjadi permulaan yang baik. Cuba untuk menambah sayur-sayuran yang cukup untuk hidangan yang mereka berada dalam majoriti, sama ada itu bermakna memotong beberapa tambahan bayam tambahan atau memanggang kembang kol tambahan. Pada asasnya, anda membalikkan perkadaran itu supaya anda makan hidangan sayuran dengan pasta, bukan hidangan pasta dengan beberapa sayuran.

2. Memilih protein tanpa lemak.

Tidak menafikan betapa baiknya sos Bolognese klasik, tetapi daging lembu atau daging babi yang dipanggil dalam resipi tradisional tinggi lemak yang tidak selalu menjadi pilihan terbaik. Sebaliknya, memilih ayam belanda bumi atau ayam, yang lebih rendah lemak dan masih sangat ekonomik.

Perkara yang sama berlaku untuk sosej: Tukar sosis daging babi untuk sosis ayam atau ayam belanda untuk makan malam pasta seimbang nutrisi. Plus, pasta yang dipenuhi dengan protein yang lebih leaner membolehkan renyah terakhir minyak zaitun yang sihat, yang bukan sahaja akan meningkatkan rasa keseluruhan hidangan, tetapi juga menambah sentuhan lemak yang baik ke dalam campuran.

Panggang Ayam Panggang dengan Bayam & Parmesan

(Kredit imej: Faith Durand)

3. Tukar keluar krim berat.

Sos pasta krim yang berat adalah sesuatu yang indah, tetapi ia bukan pilihan yang paling sihat untuk makan pasta setiap hari. Nasib baik, terdapat swap swap-in yang mencapai hasil yang sama. Ricotta berkualiti dan yogurt Yunani biasa boleh dilemparkan dengan pasta untuk membuat sos segera, krim supaya anda boleh melepaskan krim.

Tetapi jangan dicobai oleh barang-barang tanpa lemak, kerana ia tidak akan memberikan krim yang anda inginkan. Malah versi penuh lemak lebih rendah daripada lemak dan kalori daripada krim berat.

4. Beri pasta gandum secara keseluruhan.

Jika anda cuba menukar semua pasta biasa anda untuk pasta gandum keseluruhan beberapa tahun yang lalu apabila ia mula menjadi popular, anda mungkin dengan cepat sedar bahawa walaupun sihat (ia kaya serat dan nutrien lain), ia benar-benar tidak merasakan sama seperti pasta biasa.

Berkaitan: Pasta Whole-Grain Itu Tidak Benar-benar Rasakan Seperti Pasta Whole-Grain

Tetapi sebelum anda memutuskan ia bukan untuk anda, pertimbangkan bahawa rasa yang berbeza ini sebenarnya adalah perkara yang baik untuk sos tertentu! Pasti, marinara klasik teruja dengan spaghetti klasik, tetapi pasta gandum, gandum sedap gandum berfungsi dengan baik dengan sos yang berperisa kuat seperti pesto, sayuran akar panggang seperti kembang kol dan labu, dan kaserat yang hangat.

One-Pot Pasta Puttanesca

(Kredit imej: Lauren Volo)

5. Masak pasta al dente.

Kebanyakan resipi memberitahu anda untuk memasak pasta sehingga ia adalah al dente, yang bermaksud ia masih mempunyai beberapa gigitan kepadanya. Nenek Itali telah melakukannya dengan cara ini selama berabad-abad bukan sahaja kerana ia paling sesuai, tetapi juga kerana pasta al dente lebih baik untuk anda. Pasta yang lebih teguh sebenarnya mengambil masa yang lebih lama untuk badan dicerna. Ini bermakna gula darah anda (dan tahap tenaga) tetap stabil sehingga makanan seterusnya anda. Anda akan penuh dengan lebih lama supaya anda tidak akan menjangkau makanan segera selepas makan malam pasta anda.

6. Tonton saiz bahagiannya.

Ini mungkin kelihatan seperti yang jelas, tetapi jika anda mempunyai nasib baik untuk melawat Itali, salah satu perkara pertama yang mungkin anda perhatikan adalah penyediaan pasta sedikit lebih kecil, namun tidak kurang memuaskan. Pile sedikit pasta di atas pinggan anda untuk makan malam yang lebih sihat. Peraturan am umum saya ialah satu paun pasta boleh memberi makan enam orang sebagai hidangan utama – dan bahkan boleh meregang kepada lapan hidangan jika ia dimuatkan dengan banyak sayuran.

Bagaimana anda membuat makan malam pasta seimbang yang seimbang??