Asia Greens

Saya suka seksyen sayuran di kedai runcit Asia kerana terdapat begitu banyak sayuran untuk dipilih, terutamanya apabila saya bosan dengan kale dan chard. Tetapi bagi mereka yang tidak masak dengan sayur-sayuran Asia, lorong-lorong hasilnya mungkin agak menggembirakan, terutamanya sejak sayur-sayuran boleh pergi dengan pelbagai nama.

Seperti kebanyakan sayur-sayuran, sayur-sayuran Asia boleh dikukus, digoreng, digoreng, direbus, dicincang, dan dimasak dalam ladu atau sup. Beberapa di antaranya boleh dihidangkan mentah dalam salad! Berikut adalah panduan untuk beberapa jenis popular untuk membantu anda berbelanja seperti pro.

Napa kubis

(Kredit imej: Christine Gallary)

1. Napa Kubis

Juga dikenali sebagai: kubis Cina

Napa kubis mungkin yang paling terkenal, kerana ia juga boleh didapati di pasar raya bukan-Asia. Ia adalah sayuran besar dengan batang putih dan daun hijau pucat yang tersusun secara salib. Bentuknya bujur. Napa mempunyai rasa ringan dan tekstur lembut apabila dimasak, dan ia adalah bahan utama dalam kimchi Korea. Napa lebih baik digunakan dalam goreng dan sup, tetapi juga banyak dimakan mentah.

  • Bryan Terry’s Napa Cabbage & Kale Coleslaw dengan Creamy Miso-Ginger Dressing
  • Cara Membuat Kimchi Mudah di Rumah

Gai Lan

(Kredit imej: Christine Gallary)

2. Gai Lan

Juga dikenali sebagai: Brokoli Cina, kai lan

Gai lan adalah sayuran hijau gelap dengan batang tebal, berkilat, daun besar, dan kepala bunga kuning kecil di tengah. Ia sedikit lebih pahit daripada brokoli, tetapi tangkai rasa serupa dengan batang brokoli. Ia biasanya dikukus dan dihidangkan dengan sos tiram, walaupun ia boleh digunakan dalam tumis jika batang dicelupkan dahulu.

Pea Tembak

(Kredit imej: Christine Gallary)

3. Pea Tembak

Juga dikenali sebagai: Salji kacang pea, petua kacang salji, daun kacang salji, kacang-kacangan kacang

Pucuk kacang salju mempunyai batang berongga dengan daun lembut, dan cenderung lembut, licin. Mereka mempunyai rasa ringan dan halus dan sering digaruk dengan bawang putih, dimasak dalam sup, atau dimakan mentah dalam salad.

  • Nigel Slater’s Five-Spice Chicken & Pea Shoot Salad
  • Crostini dengan Pea Tembak dan Strawberi

Baby Bok Choy

(Kredit imej: Christine Gallary)

4. Bok Choy

Juga dikenali sebagai: Pok choy, bok choi, kubis putih Cina

Bok choy adalah sayur yang dijual dalam bentuk matang atau bayi dan mudah dicari sekarang di kedai runcit konvensional. Bok choy yang matang mempunyai batang putih dan daun hijau gelap; bayi bok choy lebih kecil dan berwarna hijau muda. Ia mempunyai rasa ringan yang serupa dengan chard, dan paling baik digunakan dalam goreng, kismis, sup, dan stew.

  • Bok Choy dengan Cendawan Liar
  • Udon Sup dengan Bok Choy dan Telur rebus

Yau Choy

(Kredit imej: Christine Gallary)

5. Yau Choy

Juga dikenali sebagai: Yu choy sum, yu choy, yao choy, sayuran minyak Cina, kadang-kadang dilabelkan choy sum atau choi sum (walaupun secara teknikal boleh merujuk kepada pelbagai jenis sayuran hijau Cina)

Yau choy (diterjemahkan dari bahasa Cina kepada “sayuran minyak”) mempunyai daun berwarna hijau gelap dan batang pucat, tipis, dan kadangkala dilampirkan dengan bunga kuning yang boleh dimakan. Gunakan yau choy dengan cara yang sama seperti bok choy – kukus atau goreng.

Gai Choy

(Kredit imej: Christine Gallary)

6. Gai Choy

Juga dikenali sebagai: Sayuran sawi Cina, mustard Cina, mustard India

Gai choy adalah sayuran besar yang berwarna gelap kekuning-kuningan. Biasanya sesetengah batang dan daun ruffly dan bergulung. Ia mempunyai sedikit “menggigit” pedas, pedas. Sayuran mustard merah mempunyai rasa yang serupa dengan wasabi.

Gai choy biasanya acar, goreng, direbus, atau direbus. Ia disyorkan bahawa ia dilancarkan terlebih dahulu jika anda mahu mengeluarkan beberapa kepahitan.

Bayam air

(Kredit imej: Christine Gallary)

7. Bayam Air

Juga dikenali sebagai: Bayam air, bayam air Cina, choy semasa, bayam sungai

Hijau berdaun yang tinggi ini mempunyai batang berongga dan daun lembut dengan rasa yang lembut dan lembut. Tidak seperti bayam biasa, bayam air tidak meninggalkan salutan pelik pada gigi anda apabila memakannya. Ia secara tradisinya digoreng dengan tempurung udang yang pedas dalam masakan Cina, tetapi boleh digunakan dengan cara yang sama seperti bayam tradisional yang digunakan, walaupun ia tidak akan memakan banyak dan tetap agak renyah.

Celery Cina

(Kredit imej: Christine Gallary)

8. Celery Cina

Seledri Cina kelihatan seperti saderi tradisional, tetapi mempunyai banyak tangkai yang lebih tipis dan biasanya mempunyai puncak berdaun. Ia mempunyai aroma dan rasa yang sama dengan saderi, walaupun ada yang mengatakan ia lebih sengit daripada rasa sayuran tradisional. Batang boleh menjadi sedikit berserabut, tetapi seledri Cina sangat baik dalam sup dan goreng – dan kedua-dua batang dan daun digunakan.

Shanghai Bok Choy

(Kredit imej: Christine Gallary)

9. Shanghai Bok Choy

Versi bok choy ini mempunyai daun berwarna hijau muda dan batang kuning-hijau pucat. Ia mempunyai rasa manis dan halus dan boleh digunakan dengan cara yang sama seperti bayi bok choy.

Putih Amaranth Greens

(Kredit imej: Christine Gallary)

10. Amaranth Greens

Anda mungkin lebih akrab dengan biji dan tepung amaranth, tetapi sayur-sayuran yang cantik, yang biasa dilihat sebagai rumput, boleh dimakan baik mentah dan dimasak. Amaranth greens datang dilabeli sebagai jenis kelabu putih (walaupun kebanyakan warna hijau) atau merah (dengan corak merah atau ungu), mengandungi banyak protein, dan mempunyai rasa halus dan umumnya lembut, batang berongga. Masak ke dalam adunan goreng atau sup atau makan mentah tetapi perhatikan bahawa mungkin ada sedikit rasa astringen. Cari jenis yang lebih muda dan elakkan tandan dengan bunga tunas, yang menunjukkan kematangan.

Dikemaskini dari jawatan yang diterbitkan pada 22 Oktober 2009 oleh Kathryn Hill.