Sebutkan bir Ireland di tepi kolam ini dan kebanyakan kita akan secara automatik memikirkan geram gelap seperti Guinness. Tetapi negara ini mempunyai tradisi lama dengan jenis bir yang sangat berbeza juga: Ale Ale Iris! Adakah anda peminat gaya bir ini?

Reds Ireland adalah sejenis ale, yang bermaksud bahawa mereka dibuat dengan yis ale, menapai suhu sederhana, dan mempunyai profil rasa yang agak rumit. Mereka sememangnya berwarna merah atau gelap, dan kebanyakan ales merah menumpukan pada mulut semasa proses pembuatan bir. Kadang-kadang malt yang ditakdirkan untuk ales merah (biasanya barli) yang dipanggang lebih lama daripada biasa. Hasil akhirnya cenderung menjadi bir dengan profil gula-gula dan buah-buahan seperti buah dan watak kurang berbentuk.

Jika anda baru sahaja masuk ke bir dan tidak cukup bersedia untuk melompat ke beberapa pemukul berat, orang merah Ireland adalah tempat yang baik untuk bermula. Terdapat banyak variasi di kalangan bir, tetapi semua merah yang kami rasakan adalah lembut di langit-langit, sangat beraroma, dan menyegarkan.

Berikut adalah beberapa yang perlu dicuba:

• Smithwick’s
• Great Irish Conway’s Irish Ale
• Saranac Irish Red Ale
• Samuel Adams Irish Red
• Ale Irish Sullivan

Yang merah ales Ireland yang anda cadangkan?

Berkaitan: Soalan Baik: Apa yang Bolehkah Saya Memasak dengan Pale Ale

(Imej: ahli Flickr [puamelia] berlesen di bawah Creative Commons)