Henry David Thoreau menggesa kita untuk hidup mendalam dan menghisap semua sumsum hidup. Nah, saya di sini untuk menggesa anda untuk menyedut pada sumsum tulang panggang! Secara serius, ini adalah salah satu barangan makanan yang paling lazat dan murah yang boleh anda sediakan.

Sum-sum tulang adalah sumber protein yang sangat baik dan lemak tak jenuh tunggal – lemak yang baik. Legenda mengatakan bahawa Ratu Victoria makan sumsum setiap hari. Walaupun dia bukan wanita yang kurus, dia hidup menjadi 81.

Anthony Bourdain berkata dia mahukan resipi berikut sebagai hidangan terakhirnya:

Sumai Akar Panggang dan Parsley Salad

Bahan-bahan:

12 inci (7 1/2 sentimeter) keping anak lembu anak lembu
1 bungkus pasli daun rata, daun dipilih dari batang
2 bawang merah, dikupas dan sangat nipis dihiris
2 sudu (30 gram) capers
2 sudu besar (30 ml) minyak zaitun tambahan
Jus 1 limau
Garam laut kasar
Lada hitam tanah baru
Roti bakar, untuk berkhidmat

Prosedur:

1. Sediakan tulang: Letakkan tulang dalam kuali ovenproof atau kuali panggang; tempatkan dalam ketuhar 450 ° F (230 ° C). Bergantung pada ketebalan tulang, pemanggangan perlu mengambil masa kira-kira 20 minit. Anda mencari longgar dan memberikan sumsum, tetapi sumsum yang belum dicairkan.

2. Sediakan salad parsley: Semasa tulang memanggang, ringan memotong pasli dan campurkan dengan bawang merah dan capers. Sebelum menjamu, salad pakaian dengan minyak zaitun dan jus lemon; garam dan lada secukup rasa.

3. Hidangkan hidangan: Jangan sekali-kali memasak hidangan ini sebelum berkhidmat; biarkan pengunjung makan perasa terakhir. Untuk makan, mengikis sumsum dari tulang ke roti bakar; musim dengan garam laut kasar. Letakkan secubit salad pasli di atas; makan segera.

(Imej: Tekan Demokrat | Resipi: Fergus Henderson)