(Kredit imej: Everett Collection / Shutterstock)

Menghidangkan makan malam yang besar sewaktu musim cuti? Walaupun anda mungkin mempunyai menu anda semua yang dirancang, adakah anda berfikir tentang kopi lagi? Di beberapa tempat di dunia (contohnya Perancis dan Itali), tidak mempunyai kopi selepas makan yang panjang, tidak dapat dibayangkan. Dan walaupun di tempat-tempat itu ada orang-orang yang akan keluar dari kopi selepas makan malam, anda selalu menawarkan cangkir hitam kecil untuk melengkapkan makanan anda.

Tetapi selepas makan malam kopi tidak perlu dikhaskan untuk restoran dan perjalanan Eropah. Berikut adalah beberapa petua untuk kopi selepas makan malam yang hebat di rumah.

Apa yang hendak dilayani

Caranya untuk menghidangkan kopi selepas makan malam adalah untuk memikirkannya secara berbeza daripada cawan pagi anda. Kami tidak bercakap cawan besar dan latte. Anda mahu mengakhiri hidangan anda pada sesuatu yang pendek dan gelap, sama ada espresso atau kopi penapis.

Walaupun saya tidak mempunyai mesin espresso, saya suka membuat media Perancis dan melayani dalam cawan yang lebih kecil daripada biasa. Anda tidak perlu banyak untuk kopi selepas makan malam – hanya satu rasa yang cepat dan ringkas untuk menyelesaikan makanan anda.

→ Kopi akhbar Perancis terbaik: Cara Membuat Kopi Tekan Perancis

(Kredit imej: Jordan Merrick)

Etiquette Kopi Selepas Makan Malam

Untuk etika kopi selepas makan malam, saya memutuskan untuk beralih kepada salah seorang pakar: Amy Vanderbilt. Menurut bukunya, Amy Vanderbilt Book of Ethics Complete (pertama kali diterbitkan pada tahun 1952), pelayan wanita yang baik sentiasa memastikan tetamu mempunyai pilihan dalam apa yang mereka minum.

“Ramai orang yang menjadi tuan rumah hari ini hanya melayani kopi tanpa kafein selepas makan malam. Walau bagaimanapun, jika ia berkemungkinan untuk berkhidmat secara tetap dan tidak berkafein, ia memberi pemikiran untuk menawarkan pilihan kepada tetamu,” katanya..

Untuk menampung tetamu anda, anda juga mungkin ingin memberi susu atau krim kecil, serta gula.

Khidmat Kopi Anda

Walaupun sesetengah orang menganggap bahawa kopi dan pencuci mulut bersatu, secara tradisinya, kopi selepas makan malam benar-benar datang pada akhir makan. Ini perkara terakhir yang anda letakkan di atas meja. Vanderbilt menerangkan cara melakukannya dengan cara yang paling berkelas:

“Pada majlis makan malam yang paling formal dan tradisional, pada akhir kursus pencuci mulut, letakkan serbet di atas meja, bangkit dan beritahu wanita duduk paling dekat dengan anda untuk mengikuti anda ke ruang tamu untuk minum kopi dan minuman selepas makan malam. Dalam perjalanan, berhenti untuk bertanya sama ada sesiapa mahu menggunakan bilik mandi. ”

Realitinya adalah tidak semua kita mempunyai ruang tamu di mana kita boleh berundur (terutamanya dalam fesyen jantina!). Sekiranya anda tinggal di sebuah rumah atau apartmen kecil, janganlah merasa kurang suka minum kopi itu di atas meja. Malah, walaupun Vanderbilt menunjukkan bahawa kadang-kadang, “Perbualan di atas meja adalah sangat animasi dan bersemangat, anda boleh membuat keputusan untuk minum kopi di meja supaya tidak memecah mood. Jika ini berlaku, isyarat butler kepada perubahan rancangan. ”

Betul, jangan lupa memberitahu pelayan rumah itu.

Sudah tentu, jika anda mahu memasak pesta makan malam anda, anda boleh pergi bersama koktail kopi selepas makan malam sebaliknya.