(Kredit imej: Christine Gallary)

Mengupas dan membersihkan udang bukan tugas kegemaran saya di dunia, tetapi kadang-kadang ia adalah bahagian yang tidak dapat dielakkan dari memasak yang saya nafikan dan hanya meneruskan. Saya tidak melihat keseluruhan proses sebagai pembaziran masa saya walaupun, kerana saya tidak hanya membuang cangkang apabila saya selesai. Berikut adalah apa yang saya lakukan dengan mereka yang patut anda cuba juga!

Mengapa Simpan Kerang?

Kura-kura udang, ekor, dan bahkan kepala dibungkus dengan rasa yang lazat dan kuat. Simpan mereka dan buat stok cepat untuk digunakan dalam sos, sup, dan stews makanan laut. Ia hanya mengambil beberapa minit masa dapur untuk mengekstrak rasa sedap.

(Kredit imej: Christine Gallary)

Cara Membuat Stok Udang Cepat

Sekiranya anda mempunyai kepala udang, berikannya dengan segera bilas di bawah air sejuk terlebih dahulu. Kemudian letakkan kepala, kerang, dan ekor dalam periuk dengan air sejuk yang cukup untuk menutup kerang. Sekiranya anda mempunyai beberapa lapisan, tambah sedikit lada, daun bay, atau sesetengah parsli segar.

Simmerkan semua benda yang terbongkar sehingga air mengambil warna stok oranye-y, kira-kira 15 minit, kemudian ketatkan semua cangkang keluar. Gunakan stok dalam resipi udang anda di tempat air, jus kerang, atau jenis lain stok untuk rangsangan tambahan rasa.

Hanya memotong udang dan tidak memerlukan stok udang lagi? Membekukannya dan gunakannya dalam gumbo berikutnya atau udang dan padi makan malam sebaliknya!