(Kredit imej: Erin Alderson)

Saya mempunyai masalah membayangkan dapur saya tanpa bawang putih. Seperti bawang dan lemon, ia adalah ruji yang sentiasa ada, tanpa mengira waktu sepanjang tahun.

Walaupun anda boleh membelinya sepanjang tahun, sebenarnya, bawang putih tidak mempunyai musim. Dan datang musim bunga, apa yang saya hadapi membayangkan dapur saya tanpa ada musim bunga bawang putih. Inilah sebabnya.

Apa itu Bawang Putih Spring?

Bawang putih umumnya ditanam pada musim gugur sebelum fros dan dituai musim panas lewat berikut. Tetapi dari sekitar bulan Mac hingga Mei, apabila tanah akhirnya dicairkan, tumbuhan muda, yang dipanggil bawang putih musim bunga atau bawang putih hijau, boleh dituai.

Cengkeh biasanya tidak terbentuk dalam mentol bawang putih yang muda ini, itulah sebabnya ia kelihatan lebih seperti bawang bunga daripada mentol bawang putih matang. Bahagian atas adalah hijau terang dan mentol bawah berwarna putih dan berbintik-bintik dengan merah jambu dan ungu.

Apa yang Membuat Bawang Putih Spring Jadi Khas?

Anda mungkin tertekan untuk mencari bawang putih musim bunga di kedai runcit biasa anda, tetapi anda mungkin akan melihatnya di pasar petani tempatan anda (atau mungkin anda membesar sendiri!). Percayalah saya apabila saya katakan anda akan mahu memerhatikannya. Rasanya segar, ringan, dan manis, dengan aroma yang hampir kotor – pemergian tajam dari cengkeh pedas yang dipanggil untuk kebanyakan resipi.

Ini menjadikannya sangat serba boleh. Bukan sahaja anda boleh menggunakannya sebagai bawang putih dalam resipi, tetapi anda juga boleh menukarnya untuk bawang, daun bawang, dan daun bawang. Rasa ringan juga bermakna bahawa selain memasaknya, bawang putih musim bunga juga boleh dinikmati mentah.

Terdapat juga fakta yang indah bahawa bawang putih musim bunga memerlukan persediaan kecil, tidak seperti orang-orang cengkeh yang perlu mengelupas. Cuci basuh dengan baik di bawah air yang mengalir sejuk dan potong. Seluruh tumbuhan boleh dimakan – kedua-dua mentol dan atas hijau!

Cara Menggunakan Bawang Putih Spring

Satu batang bawang putih musim bunga adalah sama dengan kira-kira satu cengkih bawang putih.

Cuba bertukar pada bawang putih musim bunga di mana-mana hidangan segar, musim bunga – ia hanya akan meningkatkan kecerahannya. Simpan di dalam beg plastik di dalam laci crisper di dalam peti sejuk untuk memastikan ia segar.

Adakah anda seorang penggemar bawang putih musim bunga? Apa cara kegemaran anda untuk menggunakannya semasa musim?

6 resipi bawang putih yang lazat

  • Salad Bayi Salad dengan Asparagus, Sweet Amaranth & Hijau Bawang Putih Berpakaian
  • Donald Skehan’s Lamb Domba dengan Green Bawang Putih, Lettuce & Peas
  • Barley Salad dengan Bawang Putih Hijau dan Snap Peas
  • Pancake Mini Potong dengan Bawang Putih dan Chives Hijau
  • Telur, Bayam, dan Spelled Salad dengan Berpakaian Bawang Putih Hijau
  • Avocado Creamy Pesto Gnocchi dengan Bawang Putih Hijau