(Kredit imej: Quentin Bacon)

Setiap sekali-sekala, anda boleh melihat resipi yang menyerupai susu. Proses ini melibatkan pemanasan susu sehingga sebelum mendidih, ketika gelembung muncul di sekitar tepi panci dan termometer baca cepat berbunyi antara 180 ° F dan 185 ° F. Susu kemudian disejukkan selama kira-kira lima hingga 10 minit untuk dibawa ke suhu bilik.

Semuanya seolah-olah cukup rewel – jadi sangat diperlukan?

Kebenarannya adalah ya, itu. Walaupun resipi yang sangat lama digunakan untuk memanggilnya untuk membunuh mana-mana bakteria dalam susu tidak dipasteurisasi, hari ini, dengan kewujudan susu pasteur, ia melayani beberapa tujuan yang berlainan.

1. Untuk menanam rasa.

Susu hangat mempunyai cara yang menarik untuk menghidupkan rasa yang berbeza. Panaskan susu dan tambah aromatik seperti kacang vanila, biji kopi, herba segar, atau tongkat kayu manis, dan rasa itu akan menyerap ke dalam susu. Ini sangat membantu apabila anda membuat sesuatu dengan asas susu, seperti ais krim atau krim pastri.

Dapatkan Resipi: Rose Geranium Ice Cream dengan Pistachios

Cara Membuat Roti Pesto Braided

(Kredit imej: Quentin Bacon)

2. Membantu meningkatkan adunan roti dengan betul.

Protein whey dalam susu sebenarnya boleh melemahkan gluten, menghalang adonan roti dari naik dengan betul, tetapi apabila anda membakar susu, anda sebenarnya menyahaktifkan protein ini. Susu mendidih juga membantu memastikan serbuk lembut.

Letakkan Tip ke dalam Tindakan: Bagaimana Membuat Babka

3. Untuk menjimatkan masa.

Dalam resipi penaik tertentu di mana mentega perlu dicairkan atau gula perlu dibubarkan, bermula dengan susu panas membantu kedua-dua perkara itu berlaku jauh lebih pantas. Ragi juga mengaktifkan lebih cepat dalam cecair panas dan bukannya sejuk, menyebabkan doh meningkat pada kadar yang lebih cepat. Oleh itu, gunakan susu panas boleh membantu menjimatkan sedikit masa penaik keseluruhan.

Dapatkan Resipi: Kek Susu Strawberry Scalded