Okonomiyaki adalah sejenis hidangan seperti panci Jepun yang sangat mudah untuk disediakan di rumah, dan membuat makanan “membersihkan peti sejuk” yang baik kerana banyak jenis daging, sayur-sayuran, dan makanan laut boleh ditambah kepadanya.

Bahan “asas” untuk okonomiyaki boleh ditemui di kedai runcit Jepun tempatan anda atau dalam talian. Anda perlu membeli yang berikut:

 • Mayonis Kewpie
 • sos okonomi
 • tepung okonomiyaki
 • naga naga – ditemui di kebanyakan pasaran Asia, tidak terhad kepada bahan makanan Jepun.
 • bonito dicukur (kepingan ikan)
 • dicukur rumput kering hijau (aonori)
 • telur
 • kubis hijau
 • jeruk merah jeruk

Perkataan “okonomiyaki” diterjemahkan kepada “okonomi” (seperti yang anda suka) dan “yaki” (panggang.) Oleh itu, pilihan pengisian pada dasarnya adalah untuk anda. Beberapa kombinasi yang baik adalah:

 • Udang, jagung, dan bawang hijau
 • Daging sapi, bawang bakar, dan kimchi
 • Babi, kacang hijau, dan taugeh
 • Kombinasi makanan laut: sotong, udang, & cumi

Terdapat dua gaya okonomiyaki: Hiroshima dan Osaka. Kami akan membincangkan gaya Osaka di sini kerana lebih mudah bagi pemula untuk mempelajari gaya ini terlebih dahulu. Gaya Hiroshima melibatkan penggunaan mi dan sedikit lebih maju.

Langkah 1: Tambah 3/4 cawan tepung okonomiyaki ke mangkuk campuran, dan tambah 2/3 cawan air. Campurkan dengan baik. Tambah dua telur.

Langkah 2: Ambil root nagaimo dan trim dari satu hujung. Dengan pisau tajam, kupas kulit coklat terang. Di bawahnya adalah daging yang berlendir dan putih. Parut sekitar 1/2 hingga 3/4 cawan nagaimo ke dalam mangkuk. Berhati-hatilah untuk tidak tergelincir dan secara tidak sengaja mengeringkan buku jari anda; nagaimo mempunyai konsistensi yang sangat licin.

Langkah 3: Pukul kira-kira 1 cawan kubis hijau. Tambah ini ke dalam mangkuk. Sekarang, tambahkan pilihan makanan anda dan kacau dengan baik.

Langkah 4: Panaskan kuali besar atau rata. Sekata menyebar 1 sudu minyak sayur di permukaan. Ambil adonan okonomiyaki anda dan hamparkannya dalam bulatan yang berukuran 6 inci dan tebal 3/4 inci. Anda akan mendapat beberapa hidangan okonomiyaki daripada adunan anda, jadi jangan gunakan semua adunan sekaligus. Ingat, anda perlu flip ini seperti pancake, jadi jangan buat begitu besar sehingga penukar panekuk anda tidak dapat mengendalikannya.

Langkah 5: Biarkan okonomiyaki masak di satu sisi pada suhu sederhana (350 darjah) selama 7 hingga 9 minit. Caranya adalah untuk tidak mengubahnya terlalu cepat; berbuat demikian akan memecahkan pancake. Pada masa anda membalikkannya, ia harus diserlah dengan baik di satu sisi.

Langkah 6: Flip okonomiyaki dan masak di sisi lain selama 7 hingga 9 minit. Keluarkan dan masak selama 3 minit lagi.

Langkah 7: Keluarkan okonomiyaki pada pinggan dan dengan kuah pastri, kuaskan sos okonomi coklat di atas permukaan. Ambil botol Kewpie dan potong mayonis di seluruh permukaan dalam corak silang silang; ia sepatutnya kelihatan seperti kekisi. Taburkan kira-kira 2 hingga 3 sendok makan serpih ikan di atas dan 1 sendok teh aonori di atas. Letakkan satu sendok makan jeruk timah jeruk panggang di tengah.

Untuk makan, potong baji dan ambil dengan penyepit. Ia sangat mudah! Marilah kita tahu jika anda mencuba ini, dan yang mengisi kombinasi yang anda memutuskan.

Video Memasak yang Sihat mempunyai video bagus yang menunjukkan teknik membuat okonomiyaki.


(Imej: Kathryn Hill)