Nabe (periuk memasak) mono (barang-barang, barang-barang) adalah hidangan panci panas Jepun yang lazimnya disajikan pada bulan-bulan musim sejuk. Ia dimasak sebelah meja dan berkhidmat secara komunal. Satu perkara yang saya suka tentang nabemono (sebagai tambahan kepada kesegarannya) adalah serba boleh. Terdapat banyak ramuan yang berbeza untuk dipilih! Semasa proses memasak, sup menjadi lebih beraroma. Pada akhirnya, selepas semua bahan dimakan, nasi dan telur ditambah kepada sup masak dan bubur dibuat.

Nabemono dimasak di dalam periuk tanah liat yang dipanggil donabe. Donabe dipenuhi dengan sup yang dibuat dari dashi, kicap, dan sake. Ia diletakkan pada pembakar elektrik (atau gas) mudah alih di meja makan. Plat-plat bahan seperti makanan laut, daging dihiris, sayur-sayuran dan mi disusun. Bahan-bahan ditambah ke periuk dan sebelah meja masak. Apabila dimasak, setiap kilang mengeluarkan bahan dan sup dari periuk dan meletakkannya dalam mangkuk kecil dan makan dari mangkuk itu. Walaupun semua orang sedang makan, lebih banyak ramuan ditambah kepada donabe dan dimasak. Pada saat mangkuk pertama dimakan, mangkuk seterusnya siap dimakan. Jangan letakkan terlalu banyak dalam periuk sekaligus. Nabe sering disertai dengan ponzu dalam mangkuk di sebelah untuk mencelupkan bahan-bahan dalam.

Broth asas untuk Nabe:
6 cawan dashi
1/4 cawan kicap
1/4 cup sake
2 sudu kecil. garam

Bawa ini kepada mendidih dan kemudian tambah gabungan bahan-bahan.

Bahan-bahan tipikal untuk Nabe:
Shungiku – sentiasa menambah yang terakhir supaya ia tidak matang!
Lobak
Negi (jenis leek Jepun)
Napa kubis
Enoki cendawan
Cendawan Shiitake
Udon mi
Harusame (mi kanji)
Potong ayam tanpa kulit yang dipotong dalam potongan
Itik
Daging pedas
Daging babi
Makanan laut yang pelbagai (ikan, kerang)
Bayam
Lobak Daikon
Tauhu

Bahan-bahan dipotong dalam kepingan bersaiz gigitan. Bahan-bahan yang lebih keras (seperti wortel) dimasak terlebih dahulu kerana mereka mengambil masa lebih lama untuk memasak; Bahan-bahan lembut seperti udang dan shungiku dimasukkan ke dalam periuk yang terakhir supaya mereka tidak terlebih dahulu.

Terdapat banyak jenis bahan (seperti gabungan daging lembu, ayam, dan makanan laut) dipanggil yosenabe (semua perkara.) Anda juga boleh melekat dengan nabe satu bahan (seperti ketam, bebek, atau daging babi) disajikan dengan pelbagai sayuran dan mi.

Pada penghujung makan, terdapat sedikit kuah yang tersisa di donabe. Ia digunakan untuk membuat zosui, bubur nasi Jepun. Kira-kira setengah cawan ke dalam cawan (bergantung kepada berapa kuah ada) nasi ditambah ke periuk dan dimasak. Pada akhir memasak, satu atau dua telur dipukul di dalamnya.

Beli donabe (periuk tanah liat) di sini.

Berkaitan:
Memasak Jepun: Matsutake Dobin Mushi
Memasak Jepun: Sukiyaki
Cadangan Resipi: Nasi Chestnut Roti Kyoto Foodie
Resipi: Japanese Braised Pork Belly (Buta no Kakuni)

(Imej: Kathryn Hill)