Oh, buah ara yang cantik! Bagaimana kita berharap musim ini akan berlangsung sepanjang tahun. Untungnya, buah ara membuat jem yang lazat dan makanan yang dipelihara. Berikut adalah beberapa cara untuk menangkap musim sebelum berakhir …

Buah ara dalam brendi – Untuk buah-buahan yang lazat yang boleh anda gunakan dalam kedua-dua hidangan manis dan sedap, cubalah resipi Eugenia Bone di Edible Austin … atau hanya isi balang yang bersih dengan buah separuh atau separuh, tutup dengan brendi, dan sudu.

Buah kering – Walaupun anda tidak mempunyai dehydrator, anda masih boleh mengeringkan buah ara dalam oven (nasihat di The Telegraph) dan kemudian gunakannya untuk membuat pembuka selera seperti Fig Salami dan Spanish Fig & Almond Balls.

Gambarkan jem – Ruji pantry serba boleh yang indah dengan roti bakar, papan keju, dan juga sos. Cari resipi pengetinan di Pusat Kebangsaan untuk Pemeliharaan Makanan Rumah atau cubalah jemari peti sejuk di Makanan & Wain.

Rajah chutney – Rancang ke hadapan dan sediakan cabai manis yang lazat ini untuk makan malam Thanksgiving dan percutian anda. (Ia akan menjadikan hadiah tuan rumah / tuan rumah yang hebat juga!) Kami suka resepi Culinate dengan cuka, cranberry, dan rempah hangat.

Jeruk jeruk – Ini adalah sesuatu yang belum kita cuba tetapi kita sangat tertarik! Semak resipi di Pusat Kebangsaan untuk Pengawetan Makanan Rumah dan Putuskan Atau Tutup! Versi dengan cuka balsamic.

Apa cara kegemaran anda untuk mengekalkan buah ara?

Berkaitan: Laporan Pasaran Peladang: Arak

(Imej: Emily Ho)