Semasa bulan Escapes, kami meminta rakan blogger makanan kami untuk berkongsi pengalaman makanan dan inspirasi masakan rumah dari tempat perjalanan dan jauh. Berikut adalah resipi bergaya trattoria Rom dari Maggie of Pithy & Cleaver yang menyenangkan.

Apabila seorang teman saya berpindah ke Rom, saya dikonsumsi dengan keseronokan pasta: setiap hari, dia boleh mendapatkan Spaghetti Carbonara, Cacio e Pepe, Bucatini semua ‘Amatriciana … apa kehidupan!

Apabila saya sebenarnya melarikan diri ke Rom dan menyertai dia untuk makan, dia menetapkan saya lurus. Kegembiraan sebenar hidup di Itali, katanya, adalah daging. “Daging di sini jauh lebih baik!” Dia berkata, dan dia betul. Hidangan daging yang mudah, yang dibuat dengan bahan-bahan yang enak, sangat menyerlahkan banyak makanan kami.

Kacang-kacangan Itali yang cepat ini berputar pada rumpun trattorias Romawi: “kain kecil” daging sapi (atau daging sapi) dilancarkan dalam kuali, kemudian dilambungkan dengan arugula hanya sampai sayur-sayuran layu. Walaupun mereka mungkin tidak cukup tradisional di Rom, segelintir cendawan liar menambah rasa tanah dan minyak wangi; jus mereka, dicampur dengan daging, minyak zaitun, dan membuat balsamic yang baik untuk sos lazat. Buat hidangan ini apabila anda tidak boleh menanggung lebih daripada beberapa minit berdiri di atas dapur, dan berikannya dengan sekeping roti untuk memasak jus.

Pertimbangkannya sebagai percutian Itali, dan pastikan ia mengikutinya dengan gelung gelato atau dua.

Straccetti con Rucola e Funghi

berfungsi dua

Stok 1 paun, potong salib ke dalam kepingan nipis (saya menggunakan jalur New York, tetapi anda boleh menggunakan skirt atau sirloin juga. Tanyakan kepada tukang daging anda untuk memotongnya secara bersisik kerana dia boleh.)
2 ulas bawang putih
4 daun rosemary
1 bawang merah
2 sudu minyak zaitun, atau lebih banyak lagi yang diperlukan
1 1/2 cawan cendawan yang dihiris, lebih baik porcini, sangkakala, atau chantarelles
1 sudu besar cuka balsamic, tambah lebih banyak untuk hiasan
2 auns bayi arugula, dibasuh dengan baik

Hiasan: parmesan dicukur (pilihan)
garam dan lada

Potong potong stik dan paun hingga sangat nipis. Potong “tatters”, kira-kira 1 inci dengan 2 inci. Garam dengan baik.

Smash dan irisan bawang putih. Potong bawang merah ke dalam reben nipis dan rosemary mince. Panaskan 2 sudu minyak zaitun dalam kuali besi besar. Masukkan bawang putih, rosemary, dan bawang merah dan masak dengan api yang rendah sehingga telus. Masukkan cendawan dan tumis sehingga dimasak, kira-kira lima minit, kemudian keluarkan ke dalam mangkuk dan sisihkan.

Hidupkan sehingga sederhana dan tambah minyak zaitun tambahan jika perlu. Tambah stik, menyebarkan kepingan supaya tidak ada pertindihan. Masak pada api sederhana, beralih sekali, hanya sehingga tidak kelihatan merah, kira-kira 3 minit. Masukkan campuran cendawan ke dalam kuali, tambah cuka balsamic, dan tuangkan ke kot. Keluarkan panci dari haba. Tambah arugula, luntur agar layu sedikit. Hidangkan segera, garnishing dengan garam, lada, parmesan dicukur, dan cuka balsamic tambahan jika dikehendaki.

* * *
Terima kasih banyak untuk berkongsi, Maggie!
Lawati weblog Maggie:
Pithy & Cleaver

(Imej: Maggie Hoffman of Pithy & Cleaver)