Setiap tukang masak mempunyai mereka: makanan yang kami berikan ketika sibuk, sedih, tertekan, atau terlalu malas untuk memasak makan malam yang sebenar. Tapi apa makan malam sebenar? Di tengah-tengah minggu yang sibuk, kadang-kadang tidak ada yang lebih boleh dipercayai, lebih nyata, daripada duduk dan makan makanan yang mudah dan memuaskan yang anda dapat tarik bersama-sama di bawah 15 minit. Berikut adalah lima cara kegemaran saya untuk memberi makan dengan baik dengan hampir tiada kerja.

(Tidak disebutkan – kerana saya memakannya dengan cukup banyak setiap hidangan di bawah – telur! Mereka adalah makanan utama yang hampir-tidak-kerja-kerja repertoire.)

Apa-apa sahaja Dengan Alpukat 

Bahan itu, mash, slice it – apa sahaja yang anda lakukan, alpukat mengubah apa-apa mishmash bahan-bahan ke dalam makanan yang lebih mengisi dan jauh lebih lazat.

→ Pizza Alpocok dan Telur (Gunakan roti pita atau tortilla sebagai ganti doh pizza.)
→ Avocado Toast dari Andrew Membuat Sos Minggu
→ Cilantro-Lime Sardine Salad dalam Half Avocado

Apa-apa Dengan Kentang Sweet Roasted

Panggang beberapa ubi keledek pada hujung minggu dan biarkan mereka di dalam peti sejuk untuk makanan segera sepanjang minggu. Anda boleh mengatasinya dengan salad, daging sisa, sayuran yang dimasak, telur rebus, atau sudu yoghurt Yunani atau keju kotej.

→ Kentang manis yang disumbat dengan Kacang dan Sayuran

Makan tengah hari tukang masak

Keju, daging, jeruk dan roti atau keropok membuat makan tengah hari yang baik – tetapi ia berfungsi sebagai makan malam yang mudah juga! Zaitun, buah-buahan kering, telur rebus dan sayur-sayuran beraroma seperti arugula adalah beberapa pilihan yang banyak untuk hidangan yang mudah disesuaikan ini.

→ 5 Baru Membawa Makan Siang Payau

Sup Miso dengan Telur & Telur Poyed 

Bubur Beras (atau Lain-Lain)

Sekiranya anda mempunyai nasi yang dimasak atau biji-bijian lain seperti quinoa, hanya mengambil masa beberapa minit untuk menjadikan sisa-sisa itu menjadi bubur, sup atau bubur yang hangat. Tambah beberapa protein dalam bentuk tauhu, sisa daging yang dimasak atau telur, dan beberapa sayur-sayuran yang cepat memasak seperti bayam bayi dan anda mempunyai makanan yang memuaskan dalam beberapa minit.

→ Sup Miso dengan Telur & Telur Poyed (Gunakan stok ayam atau sayur-sayuran yang dibeli untuk makanan yang lebih cepat.)
→ Brown Rice Congee dengan Cendawan Shiitake dan Greens (Gunakan nasi yang dimasak dengan nasi dan bukannya memasak dari awal.)

Apa saja pada roti bakar

Adakah terdapat apa-apa yang tidak merasakan lebih baik pada roti yang hangat, kenyal dan segar? Anda boleh memanggilnya sandwic terbuka atau tartine, jika anda suka. Kami hanya menyebutnya sebagai salah satu makanan paling mudah yang boleh anda buat.

→ Cendawan pada roti bakar
→ Telur, Arugula, dan Herba Tartin
→ Tartine Tomato Panggang

Apa makanan kegemaran anda yang hampir tidak berfungsi?

Jawatan ini telah diminta oleh mandarinmarie untuk Minggu Permintaan Pembaca 2013.

(Imej: Lihat resipi dipautkan untuk kredit imej penuh)