(Kredit imej: Christine Gallary)

Saya perlu mengaku bahawa saya seorang kekasih koki udang, sekolah retro dan tua sebagai hidangan pembuka. Ia begitu mudah dan elegan pada masa yang sama, dan ia cukup terang bahawa saya tidak merasakan saya merosakkan makan malam saya jika saya membantu diri saya untuk satu lagi udang.

Walaupun sos koktail saus tomat dan saus segar akan sentiasa mempunyai tempat yang istimewa di hati saya, terdapat banyak lagi kombinasi sos yang mudah dan lazat di luar sana untuk koktel udang. Berikut adalah lima sos kegemaran saya, dan masing-masing hanya mempunyai dua bahan!

(Kredit imej: Christine Gallary)

1. Sos Yogurt Curried

Ini adalah gabungan ringkas: mulakan dengan 1/4 cawan yogurt Yunani biasa, 1/4 sudu teh serbuk kari, dan banyak garam untuk mengeluarkan rasa, kemudian sesuaikan mengikut keperluan. Biar ini hang out di dalam peti sejuk untuk sedikit membiarkan serbuk kari menjadi lembut dan rasa lembut yogurt jika anda boleh. Ia adalah berenang yang tajam, krim dengan hit latar belakang yang bagus daripada serbuk kari.

(Kredit imej: Christine Gallary)

2. Sos Sriracha Mayonnaise

Kami tidak mencipta semula roda di sini kerana kombinasi ini hanya berfungsi dengan jelas, setiap masa. Gabung 1/4 cawan mungkin dengan 1 sudu teh sos panas Sriracha, kemudian laraskan dengan sos yang lebih panas jika anda suka dengan tangier atau spicier. Udang rebus yang dicelupkan dalam sos ini mengingatkan saya tentang sandwic salad udang yang lazat.

(Kredit imej: Christine Gallary)

3. Sos Ketchup-Mustard

Kafe dan mustard bahagian yang sama buatkan ini sos koktel udang sesiapa sahaja boleh membuat sejak semuanya sudah di pintu peti sejuk. Saya menggunakan mustard Dijon, tetapi anda boleh mencuba mustard kasar, kasar untuk beberapa pop renyah yang baik dalam rasanya mustard.

(Kredit imej: Christine Gallary)

4. Sos panas alpukat

Untuk sos yang lebih ringan, ringan, mash 1/2 alpukat masak dengan 1 sudu teh sos panas panas kegemaran anda. Rasa dan sesuaikan dengan sos atau garam yang lebih panas seperti yang diperlukan. Ini adalah sederhana seperti guacamole, dengan sos panas menambah keasidan yang sangat diperlukan untuk alpukat kaya.

(Kredit imej: Christine Gallary)

5. Sour Cream-Chipotle Sauce

Hidangan terakhir ini diilhamkan oleh cintaku untuk tacos ikan gaya California yang mendahului dengan luncur tajam dan hujan renyai crema Mexico atau krim masam. Campurkan 1/4 cawan krim masam dengan 1/4 sudu teh cincang dicincang dalam sos adobo, dan musim dengan banyak garam. Cipotel menambah ketegangan yang menyenangkan kepada krim masam, dan anda boleh menambah lebih banyak jika anda mahu mencelupkan lebihan.

(Kredit imej: Christine Gallary)